Tech

Legyen a kódolás a Nemzeti Alaptanterv része

Egyre többen szeretnék megreformálni a magyar oktatási rendszer számítástechnikai, informatikai képzésekkel kapcsolatos anyagait.

A hazai informatikai piac egyre több szereplője kezdett lobbizni annak érdekében, hogy korszerűsítsék a Nemzeti Alaptantervet. Most a Microsofttól kaptunk egy erre vonatkozó közleményt, de már mások is felismerték a programozók és informatikai szakemberek hiányát a piacon.

Grósz Judit, a Microsoft Magyarország marketing- és operatív igazgatója a Microsoft Magyarország által múlt héten rendezett szakmai kerekasztal-beszélgetésen jelentette be, hogy a vállalat komoly lobbitevékenységet folytat a kérdésben. Szerinte erre azért volna szükség, mert a digitális írástudás ma már a munkaerőpiacon való érvényesülés alapfeltétele. Ha a magyarok nem tesznek szert minimális informatikai tudásra – márpedig a legutóbbi PISA-felmérés szerint jelenleg a 15 éves korosztály 60 százaléka digitális írástudatlan – az közvetett módon, súlyos negatív következményekkel járhat az egész nemzetgazdaságra. Ennek első, aggasztó jele, hogy az informatikai képzési területre jelentkezők és felvettek száma 2001-2014 között a kétharmadára csökkent.

A múlt hét folyamán a Microsoft Magyarország több mint 60 iskolában tartott kódolás foglalkozást Student Partnereivel együttműködve, és szerdán a vállalat önkéntesei a kecskeméti SOS Gyermekfaluban tartottak játékos kódolásórát a gyermekeknek. A rendezvénysorozat folytatásaként csütörtökön szakértőkkel, pedagógusokkal, civilszervezetekkel tartottak eszmecserét a vállalat képviselői, majd december 12-én, szombaton – a hét csúcspontjaként – az ELTE Informatikai karán kétszázötven 8 és 14 év közötti fiatal kódolt együtt a Skool és a Microsoft szakembereinek irányításával a Kodu Game Lab programmal.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) a Qualysofttal karöltve nemrég adott közre egy kutatást, mely szerint tavalyhoz képest is egyre növekszik az informatikai szakemberek hiánya itthon. Az IVSZ konkrétan 22 ezer, akár azonnal betölthető munkahelyről beszél részletes elemzésében, amely a hazai digitális gazdaság fontosságát taglalja. Az egyik legnagyobb probléma még mindig az, hogy ebben a szakmában is egyre többen próbálnak szerencsét külföldön a frissen munkába álló korúak közül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik