Tech

Egy kisvárosnyi informatikus hiányzik Magyarországról

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2015. 11. 28. 12:00

Friss felmérések szerint tavalyhoz képest is egyre növekszik az informatikai szakemberek hiánya itthon. Az IVSZ konkrétan 22 millió, akár azonnal betölthető munkahelyről beszél: ebben a szakmában is egyre többen próbálnak szerencsét külföldön a frissen munkába álló korúak közül.
Friss felmérések szerint irtózatos hiány van itthon informatikusokból, a piac felszívna akár 22 ezret is.

Ha hiányszakmát keresünk itthon, valószínűleg rögtön sorolná mindenki a jól képzett orvosokat, és még megannyi egyértelmű pozíciót, de az a közkeletű vélekedés biztosan nem igaz, hogy “arra a sok kockafejű programozóra semmi szükség”. Dehogynem, kell belőlük egy kisvárosnyi.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a Qualysoft egyaránt olyan felméréseket közölt, mely szerint tavalyhoz képest is egyre növekszik az informatikai szakemberek hiánya itthon. Az IVSZ konkrétan 22 ezer, akár azonnal betölthető munkahelyről beszél részletes elemzésében, amely a hazai digitális gazdaság fontosságát taglalja. Az egyik legnagyobb probléma még mindig az, hogy ebben a szakmában is egyre többen próbálnak szerencsét külföldön a frissen munkába álló korúak közül.

Simon Attila, a Qualysoft vezérigazgatója szerint a legnagyobb hiány a Java programozókból van itthon, legalább tízezer ilyen szakember számára áll rendelkezésre munkalehetőség. Emellett nem csak .NET fejlesztőkből mutatkozik komoly hiány, hanem a szoftverek vagy digitális szolgáltatások tesztelőiből is. Leginkább a SCRUM nevű fejlesztési módszertanhoz értő, abban tapasztalatot szerzett informatikusokra van szükség, közülük viszont fejlesztőkre és tesztelőkre egyaránt. A speciális, kevésbé széles körben alkalmazott scriptnyelvek, így a PERL és a Python szakértői iránt is hatalmas az igény Magyarországon, de projektvezetőket is nagy számban keresnek a vállalatok.

A Qualysoft vezetője szerint a külföldi munkavállalás leginkább pályakezdő, családalapítást még nem tervező fejlesztőkre jellemző. A komolyabb tapasztalattal rendelkező IT-szakemberek itthon is találnak igényeikhez és elvárásaikhoz illő munkát.

Egy külföldi cég mostanra csupán 20-40 százalékkal tud magasabb bért kínálni egy magyar informatikusnak egy hazai cégnél, a megélhetés költségei azonban a nyugat-európai országokban 200-300 százalékkal is magasabb lehet az itthoninál.  A Qualysoft vezetője szerint az utóbbi egy-két évben egyre több szakember dolgozik távmunkában jól fizető külföldi cégeknek. Ezzel a munkalehetőséggel lehet elérni a legnagyobb jövedelmet, mivel itthon sokkal alacsonyabbak a megélhetés költségei, a munkákért pedig devizában fizetnek.

Új trend, hogy az informatikai cégeknél a fejlesztők kiválasztáskor egyre nagyobb szerephez jut a jelöltek szaktudása mellett a személyiségük is, tehát már nem mogorva, strandpapucsban és kitérdelt mackónadrágban kódoló remetéket keresnek. Míg a kilencvenes években a programozókkal kapcsolatban az antiszociális emberek sztereotípiája élt a köztudatban, manapság egy ilyen szakember már biztosan nem piacképes. A fejlesztők esetében is fontos elvárás lett a jó kommunikációs képesség, és a csapatban való dolgozás készsége: a mai projektekben ugyanis magányos hősök helyett hatékonyan dolgozó csoportokra van szükség.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.