Tech

Újabb videós funkció érkezik Facebookra

Úgy tűnik, a közösségi oldal tényleg komolyan gondolja, hogy felzárkózik a YouTube-hoz: jön az élő videóközvetítés minden felhasználó számára.

Jó ideje hangoztatja a Facebook kommunikációja, hogy a szolgáltatásuk már most is az egyik legnagyobb videómegosztó, csak erről még ebben a formában nem sokan vesznek tudomást. Tény ugyanis, hogy percenként osztogatják meg videók ezreit a felhasználók, de mivel ez csak egy a sok funkció közül, még mindig a YouTube-ra asszociálnak a legtöbben, ha videómegosztóról van szó.

Épp ezért folyamatosan dolgoznak is azon, hogy megváltozzon a helyzet. Nemrég kezdték el a 360 fokban, szabadon nézhető videók engedélyezését, és pár hónapja a streamingre is ráálltak. Elsőként persze nem volt mindenkinek elérhető ez utóbbi funkció, általában híres előadók, sportolók profiljain lehetett találkozni vele. Most azonban tesztelik a bárki számára elérhető változatot.

Elsőként az Egyesült Államokban élő, a Facebookot alkalmazás formájában, iPhone-on használó közösség érheti el, ők lesznek az első számú teszt-csoport, de természetesen folyamatosan bővítik a felhasználói kört más eszközök tulajdonosaira is, mindenhol a világon.

Posted by Facebook on Wednesday, December 2, 2015

A közvetíést indító folyamatosan láthat adatokat arról, hogy alakul a nézettsége, például hányan nézik épp a streamet, és közülük mennyi közvetlen ismerős. Természetesen a közvetítést is lehet folyamatosan kommentelni, így tulajdonképpen egyfajta közvetlen kapcsolatot tartani a streamelővel, akár “beleszólni a műsorba”. A közvetítés végén lehetőség van arra, hogy a videóanyag ne vesszen el, ugyanúgy elmenthetjük az üzenőfalra, mintha bármilyen kész videót töltöttünk volna fel.

Az iPhone-osok ráadásul még egy videós funkciót tesztelhetnek: a már meglévő fotóik és videóik felhasználásával készíthetnek videós összeállításokat, ezek a kollázsok a többiek felé hagyományos videóként jelennek majd meg. Tehát mondjuk egy kiránduláson készült több száz fotó végigkattintása helyett arra is lesz lehetőség, hogy az ezekből összeollózott filmet nézzük végig valamilyen aláfestő zene mellett. Androidra az ígéretek szerint jövő év elején érkezik ez a funkció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik