Tech

Virtuális stadion: 360 fokban nézhetjük a meccseket

Egyes furcsa országokban még stadiont stadionra építenek, míg a világ technológiailag (is) fejlettebb felén már azon dolgoznak, hogyan nézhetjük a fotelből a meccseket úgy, mintha tényleg a pálya szélén állnánk, vagy fölötte röpködnénk.

Szeptember végén teltházas stadionban csapott össze az FC Porto és a Benfica. A találkozó kimenetele minden drukker számára ismert, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a meccs igazi mérföldkő volt a sportközvetítések történetében. A portugál fociliga támogatójaként a Samsung egy futball- és technológiatörténeti világújdonsággal lepte meg a focirajongókat. Hetven szerencsés szurkoló a Samsung Gear VR virtuális valóság szemüvegén követhette élőben az eseményeket, a pálya mentén elhelyezett 5 speciális, 360 fokos képet rögzítő kamerán keresztül.

Képzeljük el, hogy a hagyományos kameraképek helyett meccsnézés közben mi választhatjuk meg, mit és milyen szemszögből szeretnénk látni a pályán történő eseményekből, tetszés szerint ülhetünk a csapat kispadjára, vagy állhatunk akár az ellenfél kapuja mögé is. A szeptemberi FC. Porto – SL Benfica mérkőzésen hetven szurkoló lehetett részese egy olyan élménynek, amelyre eddig még soha nem volt példa a közvetítések történetében. Ez volt ugyanis a világ első UHD livestreamben nézhető mérkőzése, amelyet speciális 360 fokos kamerák segítségével közvetítettek. A szerencsés szurkolók akár otthonukból is az O Clássico eseményeinek középpontjában érezhették magukat a Samsung Gear VR virtuális valóság szemüvegén keresztül. Íme egy kis ízelítő, hogy milyen is egy 360 fokban közvetített futball mérkőzés:

Az egyedülálló képélményhez szükséges hat lencsés, 360 fokban rögzítő nagy felbontású kamerákat a stadion 5 pontján, a kispadoknál, a kapuk mögött és a nézőtéren helyezték el. A felvett képeket valós időben összeillesztve, élő stream formájában továbbították webes és mobil platformokra. A Samsung Gear VR szemüveget viselő nézők így élőben, választható kameraállásból izgulhatták végig a mérkőzést, mintha maguk is a játék részesei lennének. Ez volt a világ első nagyszabású sporteseménye, amelyet virtuális valóság technológiával élőben közvetítettek, de érdemes eljátszani a gondolattal, hogy a nem is olyan távoli jövőben már egyre több sportközvetítést nézhetünk majd így. A VR eszközöknek köszönhetően bérelt helyünk lehet a Forma 1-es versenypályák célvonalánál, vagy éppen a játékosok szemszögéből drukkolhatunk a olimpiai vízilabda döntőn. A Samsung Gear VR elsőgenerációs kiadását nemrégiben mi is alaposan leteszteltük, és jó hír, hogy hamarosan hazánkba is megérkezik a kütyü legújabb kiadása, mely az elődök árának felébe fog kerülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik