Tech

Apró Canon csúcsmodellel fotóztunk a tiltott zónában

A főváros egy olyan emblematikus helyszínén jártunk, mely valódi időutazásra hívja azokat a keveseket, akik lehetőséget kapnak a bejutásra.

Számos olyan izgalmas helyszín létezik az országban, amely egykor óriási jelentőséggel bírt, mára azonban elveszítette kulcsfontosságú szerepét. Az üresen álló épületekbe belépve azonban még ma is átérezhetjük a helyszín jelentőségét, amelyet az idő vasfogának nyomai csak még jobban kihangsúlyoznak.

Ilyen az Óbudai Gázgyár is, amely a maga idejében a legkorszerűbb technológiát alkalmazta: szénből napi 250 ezer köbméter gázt termelve biztosította a főváros gázellátását több mint hetven éven keresztül egészen 1984-ig. Az üzem azóta elhagyottan álló, de részben felújított területe és régi épületei fantasztikus fotótémát biztosítanak, a Canon pedig a tavaszi látványos fotóstúrát követően a november eleji napsütésben pontosan ezt a helyszínt választotta legfrissebb 2015-ös újdonságainak kipróbálásához.

Snap811

Bár lehetőség nyílt volna a szélsebes sorozatfelvevő funkcióval rendelkező Canon EOS 7D Mark II, illetve az 50 megapixeles Canon EOS 5DsR kipróbálására is, én mégsem ezeket a méregdrága tükörreflexes fényképezőgépeket választottam. Ennek oka, hogy egyrészt ezeket a profi DSLR gépeket Máté Bence elképesztő fotósleseiben a nyáron már volt alkalmam kipróbálni, másrészt pedig kíváncsi voltam, hogy mire képes a gyakorlatban az általam az október közepén Párizsban megrendezett Canon Expón gyorsan már kipróbált Canon EOS M10. Erről a vadonatúj MILC gépről röviden csak annyit, hogy egy 130 ezer forintos gépváz, mely rendkívül kompakt méretben vonultat fel a DSLR-ekéhez hasonló minőséget, szolgáltatási kört és sebességet, ezenkívül pedig az objektíve is szabadon cserélhető.

Snap810

A látogatóktól alaphelyzetben elzárt területeken vezetett túrán Csallóközi Zoltán, a Fővárosi Gázművek nyugalmazott vezérigazgatója kalauzolt végig bennünket. Első körben azokat az épületeket kerestük fel, melyek az elmúlt évtizedekben nem sok törődést kaptak – az alábbi fotók mind a Canon EOS M10-zel készültek:

Galéria

Ezután a közelmúltban teljes körű felújításon átesett, ám egyelőre ismeretlen jövőjű víz- és kátránytornyokat fotóztuk körbe, illetve a belsejükbe is betekintést nyertünk:

Galéria

(Aki személyesen is szeretne megismerkedni az Óbudai Gázgyár izgalmas épületeivel, a Budapest Beyond Sightseeing vezetett túráin megteheti ezt – a 3500 forintos túrán legközelebb november végén lehet részt venni.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik