Tech

Hackerek próbálhattak hozzáférni Hillary Clinton levelezéséhez

A volt külügyminiszter stábja szerint csak olyan spam-üzeneteket kapott, amilyeneket amerikaiak millióinak küldenek nap mint nap. A hatóságok szerint komolyabb az ügy.

Parkolási büntetésnek álcázott kamu-emaileken keresztül próbáltak hozzáférni hackerek Hillary Clinton levelezéséhez – írja a Guardian. A volt amerikai külügyminiszter email-fiókja azért áll az érdeklődés középpontjában, mert meglehetősen nagy botrány volt abból, amikor kiderült, hogy hivatali ideje alatt, az ügyek intézésére saját privát email-fiókját használta ahelyett a rendszer helyett, amelynek a biztonságát az állami szervek felügyelik és garantálják. Ez már csak azért is súlyos kérdéseket vet fel, mert könnyen elképzelhető, hogy minősített adatok kerültek olyan kézbe, ahol semmi keresnivalójuk, nevesül Hillary Clinton privát email-fiókjának szolgáltatójához.

Tűzoltásképpen az erre hivatott hatóságok utólag próbálják felmérni, mivel járhatott a volt külügyminiszter meggondolatlan lépése, ennek során a legutóbbi jelentés szerint öt illetéktelen próbálkozást tártak fel arra, hogy hozzáférjenek a levelezéshez. A szálak orosz kötődésű hackerekhez vezetnek.

Arra utaló nyomot nem találtak, hogy ezek a próbálkozások sikeresek lettek volna, de tény, hogy olyan szoftvert próbáltak eljuttatni Clintonnak, mely a számítógépén lévő adatokat három tengerentúli szerverre, köztük egy oroszországira továbbította volna. Ezeket New York-i parkolási büntetésnek álcázták, a fertőzött fájlt egy kinyomtatandó dokumentumnak próbálták álcázni.

Az erősen valószínű, hogy Hillary Clinton nem véletlenül kapta a fertőzött emailt, azt ugyanis kifejezetten New York-i lakosok csőbe húzására szerkesztették meg, márpedig a volt külügyminiszter email-címében nem szerepelt semmilyen, a városra utaló kifejezés.

Hillary könnyelműsége természetesen a demokrata elnökválasztási kampányban is téma, ezért kampánystábja is reagált a hackerek próbálkozására. Szóvivője szerint a fertőzött emailek egyszerű spam üzenetek voltak, amilyeneket amerikaiak milliói kapnak és a volt külügyminiszter meg sem nyitotta ezeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik