Tech

Ennyit erről: lesz internetadó

Tüntetés ide, tiltakozás oda, beterjesztették a netadót is tartalmazó indítványt. Innen már nincs igazán visszaút.

Hiába a szakmai tiltakozás, az országos felzúdulás, és hiába a huszonezres demonstráció, Rogán Antal ma beterjesztette a Parlament elé azt a módosító indítványt, amely az internetadó bevezetését is tartalmazza. Ebbe végül átemelték a távközlési adóknál használt havi plafonokat, tehát a 700 forintot magánszemélyek, és az 5000 forintot cégek esetében. Az eredetileg keddre tervezett beterjesztés helyett már ma léptek tehát, fittyet hányva a tüntetésen elhangzott 48 órás türelmi időre, a szakmai szervezetek egyeztetési kérelmeire, és úgy egyáltalán, az internetezők véleményére.

Bár a Fidesz frakcióvezetője egyértelműen jelezte, hogy az adó “célpontja” a szolgáltató és nem a végfelhasználó, az egyéb szektorokat érintő, eddigi különadókból és egyéb megszorításokból láthatjuk, hogy végső soron a fogyasztók járnak rosszul. A pénzintézetek megsarcolása után a legtöbb bank új díjakat tartalmazó, friss számlacsomagokkal reagált, de volt olyan is, amely arról döntött: elhagyja Magyarországot. Pontosan ugyanez várható az internet-szolgáltatóknál is.

Egy teljesen kifacsart érveléssel Rogán úgy fogalmazott, hogy a netadó tulajdonképpen a szolgáltatók önrészeként is felfogható, amely az európai uniós forrásokból megvalósuló, a szélessávú internet fejlesztésére szolgáló programot segíti majd. Érdekes kísérlet, megadóztatjuk az internetezést, hogy aztán fejlesszük azt…

Mivel a kormánypárt abszolút parlamenti többséggel rendelkezik, nincs kétség afelől, hogy a javaslatot elvogadják, és 2015-től életbe lép az internet-adó. Várjuk a szakmai szervezetek reakcióját, valamint azt is, mi lesz így a kedd estére tervezett második tüntetéssel, amely a javaslat benyújtása miatt már nem érheti el eredeti célját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik