Tech

Jönnek az Intel fogyókúrás mobil processzorai

Mindössze 4,5 wattot fogyasztanak az új Core M processzorok, bár télig csak papíron léteznek. Ultravékony hibrid laptopok, és akár a ventillátoros hűtést teljesen nélkülöző notebookok épülhetnek rájuk.

Az IFA kiállításon már másodszor beszélt új processzorairól az Intel, hiszen augusztusban már bejelentették a Core M termékvonalat egy webcast során. A mostani apropót a vállalat San Francisco-i fejlesztői rendezvénye adta, és most legalább néhány eddig ismeretlen részletet is megtudhattunk a mobil lapkákról, amik leginkább tablet-laptop hibridekben és ultramobil notebookokban villanthatnak nagyot.

A legfontosabb információ, hogy a 14 nanométeres technológián alapuló Core M család mindössze 4,5 wattos átlagfogyasztással rendelkezik, ami gyakorlatilag ultravékony eszközök építését teszi lehetővé. A kis fogyasztás miatt a CPU sem melegszik annyira, így tovább zsugorodhatnak a készülékházak. Egy hibrid referenciamodellt már be is mutatott az Intel Llama Mountain néven, amely vékonyabb az iPad Airnél is.

Persze a kis fogyasztásért valamit be is kell áldozni. Az új processzorok máshogy igyekeznek megfelelő teljesítményt felmutatni az eddigi módszerekhez képest, alapvetően alacsony névleges órajelekkel üzemelnek (0,8-1,1 gigahertzen), viszont egy nagyon rugalmas turbó képes felpörgetni őket akár 2,6 gigahertz környékéig, ha épp egy olyan alkalmazást indítunk el, ami izmosabb háttérmunkát igényel. Ugyanezen az elven működik a processzorba épített HD Graphics 5300 grafikus vezérlő, amely alapból szintén alacsony órajelen ketyeg, ám a 100 megahertz igény szerint 800 megahertz fölé is gyorsulhat. A gyártó szerint tehát hiába az alapvetően alapjáratra vett működés, összességében akár 20-50 százalékakal nagyobb teljesítményre képes az új grafikus motor.

Érdekes módon a rendszerchip-jellegű megvalósítással most szakított az Intel, a “hagyományos” alkotóelemek mellől kivette a periféria-kezelő modult, így már nem SoC (System-on-Chip), hanem SoP (System-on-Package) néven emlegeti a Core M felépítését. A 14 USB eszközt, 4 SATA vezérlőt, 12 PCI Express csatolót kezelő, SD-kártya és Ethernet vezérlőt tartalmazó kis egységet külön szilíciumon, de a processzorban közös tokozásban helyezték el. Összességében még így is csaknem feleakkora egy új lapka, mint a jelenleg aktuális, negyedik generációs megoldás.

A szakértők egyelőre vegyes érzelmekkel fogadták a bejelentést, mivel valóban tesztelhető példányok híján még nem ehet eldönteni, valóban elég izmos tud-e maradni az új megoldás az energiatakarékossági megszorítások mellett, és tényleg hatékony-e az alacsony órajelet felpörgető módszer. Az sem mellékes, hogy hiába tesz meg mindent az Intel azért, hogy további értékes perceket (vagy akár órákat) takarítson meg az akkumulátoros üzemidőből, a notebookok és tabletek már rég nem a processzor miatt merülnek le gyorsan, sokkal többet “esznek” például a kijelzők és egyéb alkatrészek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik