Tech

Behálóznak minket az elektronikai eszközök

Egy átlagos háztartásban 15 elektronikai készülék található, amelyeket munkaidőn kívül átlagosan 10-11 órát használnak, és amelyekre átlagosan 55 ezer forint körüli összeget költöttek az elmúlt negyedévben - derül ki a Samsung Techonomic Index szerdán közzétett kutatásából.

A válaszadók kicsit több mint egyharmada (36 százalék) két tévével rendelkezik, minden ötödik embernek pedig három tévé található otthonában.

A megkérdezettek csaknem kétharmada szerint a technológiai újdonságok közelebb hozták őket családjukhoz, mégis a magyarok csupán 31 százaléka beszél naponta többször a szüleivel. Ugyanez az arány az olaszoknál 38, a spanyoloknál 36 százalék.

A válaszadók közel fele mindennap közösen tévézik, minden ötödik ember a gyermekével videojátékozik, a mobiltelefont és táblagépet használók egy vagy több órát is eltöltenek különböző játékokkal, szórakoztató alkalmazásokkal. A felmérés szerint a magyar lakosság 78 százaléka úgy véli, a közösségi média segítségével jobban megérteti magát a családjával, ez a részarány Európa-szerte mindössze 28 százalék

A vállalat MTI-hez eljutatott közleményében Hammer Ferenc, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének szociológusa kifejtette, hogy a hazai trendek követik a nyugat-európai országokban tapasztaltakat. A megkérdezett felnőttek több mint fele legalább napi szinten tartja a kapcsolatot a szüleivel, a testvérek esetén ez már két-három naponta tapasztalható, míg a nagyszülőkkel már csak hetente beszélnek.

A megkérdezettek negyede közösségi csatornákon keresztül kommunikál partnerével, házastársával, a válaszadók több mint fele pedig telefon-,video- vagy Skype hívással kíván jó éjszakát. Ugyanez az arány az EU-ban 44 százalék.

Az elektronikai eszközök szerepe a kapcsolat lezárásában is nő, a kutatásban részt vevők 7 százaléka SMS-ben szakít partnerével.

A kutatást a Samsung Electronics megbízásából, az Ipsos Mori független piackutatói végezték 2014. április 14-28. között, Európa-szerte országonként 1000, 18-65 éves válaszadó bevonásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik