Tudomány

Ezt nézd meg, mielőtt használt PC-t vennél

Könnyedén elkerülhető az átverés.

Bár a secondhand technológiát a bolti ár töredékéért be lehet szerezni, mégsem érdemes úgy pénzt kiadni érte, hogy nem vizsgáltuk meg tüzetesebben az árut. Szerencsére nem kell informatikai zseninek lenni ahhoz, hogy egy használt PC állapotát felmérjük, ugyanis az operációs rendszer ezt elvégzi helyettünk.

A Windows eseménynaplói – és ez a nevéből talán kitalálható – naplóznak minden fontosabb eseményt a számítógép életében, legyen szó egy felhasználó belépéséről, egy új program telepítéséről vagy épp a hibásan működő szoftverről és hardverről.

Igaz, elérésükhöz rendszergazdaként kell bejelentkezni, de vásárlás előtti megtekintésük nem egy ésszerűtlen kérés. Egyszerűen kattintsunk a Start gombra, majd a Vezérlőpult parancsra, a felugró ablakban pedig a Rendszer és biztonság linken belül a Felügyeleti eszközök lehetőségre, végül az Eseménynapló parancsra.

Hosszúnak tűnik, de itt a lényeg: a Windows logfájlok között a Rendszer eseményeire vagyunk kíváncsiak. Ha sok a piros X vagy felkiáltójel, egyértelmű, hogy felújításra szorul a gép. Amennyiben a hiba forrása a merevlemez vagy az esemény a 7, 11 vagy 15 sorszámú azonosítóval bír, szinte biztos a csere szükségessége.

Érdemes tehát megnézni, mit mond saját magáról a gép.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik