Tech

Elveszett telefon gazdáját keressük

Jelige: napi jócselekedet.

Múlt héten arról írtunk, mivel tudunk magunknak megspórolni némi fejfájást, ha saját készülékünk hollétéről van szó – ezen a héten pedig azoknak segítünk, akik segíteni szeretnének, vagyis találtak egy telefont, amit visszajuttatnának a jogos tulajdonosnak.

Amennyiben a készülék használatát nem korlátozza kód, kétségtelenül az a legegyszerűbb, ha a telefonkönyvből felhívjuk valamelyik számot, hiszen a vonal túlvégén jelentkező személy jó eséllyel tudni fogja, hogy őt milyen számról keresik, vagyis remélhetőleg arról is lesz elképzelése, hogy a telefon gazdáját hol lehet utolérni.

Viszont ha kód vagy jelszó védi a telefont, három lehetőségünk van. Az igazán aktívak megpróbálhatják feltörni vagy megkerülni a biztonsági intézkedéseket – csekély informatikai hozzáértéssel ez egyébként legtöbbször könnyebb, mint gondolnánk. Az igazán passzívak megvárhatják, amíg a készülék ismerőse, esetleg épp gazdája betárcsáz.

Azoknak pedig, akik ugyan proaktívan segítenének, de nem merik bevállalni az első lehetőséget, a telefonokat egyedileg azonosító IMEI-szám kiderítését ajánljuk. Az IMEI szám és a készülék fajtájának beütésével a Google hamar elárulja, hogy az adott eszközön hol találhatjuk meg az azonosítót. (Az iPhone 5 például a hátlapon tartalmazza ezt az információt, míg a legtöbb Samsung készüléknél az akksi alatt rejtőzik.)

Ennek ismeretében pedig tárcsázhatjuk is a szolgáltató ügyfélszámát. Macera, de melyik jótett nem az?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik