Tech

Ilyen a modern autóhasználat

autopalya-dugo(2)(960x640).jpg (autó, dugó, autópálya, cégautó, )
autopalya-dugo(2)(960x640).jpg (autó, dugó, autópálya, cégautó, )

Miért fizessünk az autóért akkor is, amikor nem használjuk? A megoldást az akár egy órára is igénybe vehető autóbérlés jelenti.

A modern kor autóbérlését honosítja meg Magyarországon az Avalon és az Opel. Egyelőre cégek számára, de szeptember 22-től a lakosság számára is elérhető lesz a rendszer, amelyet magyarul talán “közösségi autóként” írhatunk le a legegyszerűbben. A kis, “rohangálós” autótól egészen a furgonig lehet majd autót bérelni akár egy órára is.

A lényeg a következő. Egyelőre az Infoparkban, de rövidesen Budapest számos pontján kialakítják a dokkolókat, ahol a rendszerbe bevont autók állnak. Ha szükségünk van egy járműre, először is regisztrálnunk kell a rendszerben neten keresztül, majd ugyancsak a képernyő előtt ülve ki kell választani a megfelelő járművet és lefoglalni a szükséges időpontra akár félórás bontásban.

Ezután kapunk egy okoskártyát, amivel átvesszük az autót. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a kártyával a szélvédőn keresztül kinyitjuk az ajtót. A fedélzeti egységen be kell ütni a regisztráció során kapott PIN-kódunkat, majd igennel vagy nemmel válaszolnunk kell a számítógép három kérdésére. És már vehetjük is ki a slusszkulcsot a megnyíló kesztyűtartóból. Ha pedig végeztünk, az autót vissza kell vinni oda, ahonnét elhoztuk, kulcs vissza, és ugyanúgy a kártyával zárhatjuk le, mint ahogy nyitottuk. A benzinköltséget a bérleti díj tartalmazza.

A közösségi autó, vagy Car Sharing rugalmasabb, mint a bérautó és olcsóbb, mint a saját fenntartású jármű – foglalta össze a rendszerlényegét Ilosvai Péter, az Avalon Car(e) SErvices vezérigazgatója. Rövid távra, akár egy órára is lehet így autót bérelni, amivel mind a cégek, mind a magánszemélyek csak akkor költenek a járműre, ha azt ténylegesen használják is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik