Tech

Elveszett a telefonja? Segítünk megtalálni

okostelefon(1)(960x640).jpg (okostelefon, mobil, )
okostelefon(1)(960x640).jpg (okostelefon, mobil, )

Most megspóroljuk a fejfájás egy részét.

Az okostelefon egyebek mellett épp azért okos, mert szereti, ha folyamatosan kapcsolódhat az internethez. Ez pedig számos olyan lehetőséget ad a kezünkbe, amivel akkor sincs minden veszve, ha készülékünket elhagytuk vagy ne adj’ Isten ellopták.

Legyen az egy Android, iPhone, Windows Phone vagy Blackberry, a négy legnagyobb gyártó mindegyikénél alapfelszereltség az olyan szoftver, amellyel egy bármilyen böngészőn keresztül nemcsak megtalálni, hanem – ha úgy gondoljuk, hogy soha nem kerül vissza hozzánk – törölni is tudjuk okostelefonunkat.

Ennek persze van két előfeltétele. Az egyik, hogy a készülék valóban elérhető legyen az interneten keresztül. Ezt sajnos nem feltétlenül tudjuk befolyásolni, azt viszont igen, hogy megtesszük a szükséges óvintézkedéseket, vagyis bekapcsoljuk és beállítjuk az előbb említett szoftvert.

Az Androidnál ez az Android Eszközkezelő, az iPhone esetében a Saját iPhone megkeresése, a Windows Phone készülékeken a Telefon nyomon követése funkció, míg a BlackBerrynél a BlackBerry Protect.
(A linkekre kattintva a gyártók magyar nyelvű útmutatói érhetőek el.)

Akinek pedig a gyári megoldás nem lenne elég, az kedvére csemegézhet az egyes alkalmazásboltokban, ahol ingyenes és (leginkább) fizetős appek sokaságával bővíthet a védelmi lehetőségeken. Androidok számára személyes kedvencünk a Plan B, amelyet még azután is fel tudunk telepíteni, hogy a telefon már nincs a birtokunkban; de nem mehetünk el dícsérő szó nélkül az előbbi készülékek mindegyikére (és még a Kindle e-olvasóra is) telepíthető Lookout mellett sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik