Tech

Mi van egy nő tabletjén?

A legtöbb okostelefonos és tabletes alkalmazás nevezhető uniszexnek, de azért akad jó pár olyan, amelyet előszeretettel használnak hölgyek. Meg persze van egy-kettő, amit szinte csak ők.

A Technet.hu körkérdések formájában kezdett nyomozásba. Amikor feltették az első kérdést (“Milyen alkalmazásokat használ leggyakrabban?”), olyan appok kerültek elő, amelyek nem feltétlenül nem-függőek. Bizony, a hölgyek legtöbbje a Gmail (vagy más levelezőkliens), Facebook duót hozta ki győztesnek. De persze nem alkudtunk, és tüzetesebben megvizsgáltuk a tesztalanyok mobil eszközeit.

Maradva még egy kicsit a “nem teljesen női” appoknál, az azért jól látható, hogy a hölgyeknél bizony elsőbbséget élvez a csevegés, ésa kommunikáció minden létező formája, így sokaknál találtunk gyakran használt Twitter és Tumblr klienst, valamint a Google Talkot felváltó Hangouts-t, és Vibert.

Az viszont a nemzetközi statisztikákból is jól látszik, hogy a fotós, képes szolgáltatások jó részének felhasználói nagyobb részben kerülnek ki a hölgyek közül. Instagram szinte minden tesztalany tabletén és telefonján figyelt, de kifejezetten közkedveltnek számít a Pinterest is. A népszerű fotómegosztót ráadásul nem csak azért használják, hogy cuki kiscicás képeket keresgéljenek és lájkoljanak: egyesek például új receptekre vadásznak itt, méghozzá abból a megközelítésből, hogy ha egy étel fotón gusztusos, akkor az íze sem lehet rossz.

Hogy aztán a ruha-étel tengely egy másik, kissé kényesebb területét is érinthessük, meg kell említeni a kifejezetten sok női tableten és telefonon megbújó fitness és diéta alkalmazásokat is. Kifejezetten népszerűnek számít a MyFitnessPal, amely több irányból is segít a sportos(abb) életvitel betartásában. Kalóriaszámlálója egy online adatbázison alapul, amelyre ráadásul bárki felvihet új ételeket és italokat, így nem kell a csomagolásokat bogarászni kalória, szénhidrát és egyéb infókat keresve. Egyszerűen elég beírni, hogy 3 deci dobozos kólát ittunk az XY cég “gyártmányából”, az app máris kalkulálja a bevitt energia mennyiségét. Emellett az alkalmazás számolja a napi torna által elégetett kalóriákat is, szintén adatbázisból – könnyen megtalálható a laza kocogástól a lépcsőmászáson és a bevásárláson át a “közepes intenzitású” szexig mindenféle, amitől ég a zsír… Végül pedig rögzíthetjük a mérleg napi állását is, amelyről folyamatábra készül – jó esetben lefelé mutató görbe formájában.

Végül pedig szót kell ejtenünk olyan appokról is, amelyek után férfiak szinte biztosan nem érdeklődnek. Többeknél megbújik az alkalmazások listájában valamilyen menstruációs naptár, amelyből kifejezetten sokat lehet találni a Google Play áruházban. A beszédes nevű Menstrual Calendar, vagy a Period Calendar Tracker is ilyen, ebben a várható időpontok beállítása alapján az app még a PMS-re is előre figyelmeztet, hogy mindenki jó előre felkészíthesse saját magát és környezetét a hangulatingadozásokra. Ezen felül fogamzásgátló szedése esetén figyelmeztet a tabletták beszedésére, de akár a nőgyógyász aktuális meglátogatására is. A kis bogyók elfelejtésére külön is létezik app, a myPill felülete egy gyógyszeres levelet mintáz, amelyből minden nap “kinyomkodható” az adott tabletta – ha ez elmarad, az alkalmazás üzenetet küld, vagy riaszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik