Tech

Alvás előtt tilos a tablet

Alvas(960x640)(1).jpg (alvás, ásítás, ágy, )
Alvas(960x640)(1).jpg (alvás, ásítás, ágy, )

A Harvard Egyetem egy tudósa szerint rossz hatással van az alvásra a tabletek és más LED-es képernyők által kibocsátott fény, a rossz minőségű alvás pedig betegségekhez vezet.

Amikor megjelent a villanykörte, Thomas Edison mindenkit megpróbált megnyugtatni, hogy a mesterséges fény nem okoz egészségkárosodást, és az alvást sem zavarja. Most, hogy tulajdonképpen napi 0-24-ben lámpák, monitorok és egyéb kijelzők által világított fényben éljük “konnektorba dugott” életünket, a Harvard Egyetem alvásszakértője, Charles Czeisler kezdi kétségbe vonni Edison szavait.

A Nature magazinban megjelent írása szerint Czeisler úgy véli, minél jobban “bevilágítjuk” az életünket, annál kevesebbet alszunk. Mivel a fény előállításának költségei az elmúlt évszázadban nagyságrendekkel csökkent, a fogyasztás értelemszerűen nőtt. 1950-ben például hatszor annyiba került az ugyanakkora erejű fény előállítása, mint 2000-ben. Az egy főre jutó fogyasztás pedig négyszeresére nőtt. Ezzel párhuzamosan pedig lecsökkent az alvás mennyisége is.

Azt pedig már több kutatás is kimutatta, hogy a nem megfelelő mennyiségű alvás komoly betegségekhez és korai halálhoz vezet. Sajnos manapság egyre kevesebben tartjuk be, hogy napi 6-9 órát aludjunk. Ha ennél kevesebbet töltünk alvással – de ha többet, akkor is – veszélyeztet bennünket a cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterin, és máris jönnek az érrendszeri betegségek, infarktus, halál.

A technológia gyakorlatilag függetlenített minket a 24 órás napoktól, pedig az emberi test erre lett “kitalálva”. Sajnos egyre több időt töltünk különböző LED-es képernyőket nézve – laptopok, okostelefonok, tabletek vesznek körül még a legfurcsább helyeken is. Ezek eleve nincsenek jó hatással ránk, mert többnyire kék fényt bocsátanak felénk, ami kedvezőtlenül befolyásolja a napi ritmusunkat és az alvásciklust befolyásoló melatonin hormon kiválasztását is, tehát magát az alvást is.

Éppen ezért nem szerencsés lefekvés előtt tévét nézni, számítógépezni, de még tableten olvasni sem. Érdekes azonban, hogy ha ezt több vörös vagy narancsszínű fényre cserélnénk, Czeisler szerint jobb hatással lenne ránk, mivel ezek a színek láthatók a természetben is naplementekor, így a szervezet is könnyebben megnyugszik. Ha semmiképp nem megy az alvás maradjunk a hagyományos villanykörtével működő olvasólámpánál és a papíralapú könyvnél. Talán Edison szavai mégis igazak lesznek, és önmagában egy kis mesterséges fény nem ront annyit az alvás minőségén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik