Tech

Újabb Facebook-forradalom jöhet

Mark Zuckerberg (Mark Zuckerberg)
Mark Zuckerberg (Mark Zuckerberg)

Zuckerberg és társai most azon dolgoznak, hogy az internet világszerte mindenki számára elérhető legyen.

Mi történik akkor, ha olyan nagy és neves cégek összefognak egymással, mint amilyen például az Ericsson, a MediaTek, az Opera Software, a Samsung, a Facebook, a Nokia és a Qualcomm? Nos, most ezen mamutcégek összefogásával létrejött egy vadonatúj kezdeményezés, az Internet.org, melynek célja, hogy a világ lakosságának azon kétharmadát is felcsatlakoztassák a világhálóra, mely jelenleg még nem webezik, nem e-mailezik és nem facebookozik. Az egyik konkrét célkitűzés, hogy senkinek se kelljen választania az étel, az orvosság és az internet közül, hanem mind a három a rendelkezésére álljon.

Mark Zuckerberg Facebook-vezér oly módon kívánja kivenni a részét a kezdeményezésből, hogy például jelentősen csökkenteni kívánja a Facebook-alkalmazás által forgalmazott adatmennyiséget. Miközben jelenleg egy átlagos felhasználó egy alkalommal 12 MB adatforgalmat generál az app használatával, a cél az, hogy ez az adatforgalom alig 1 MB-ra csökkenjen.

A Facebook ezenkívül egy olyan, kifejezetten a fejlődő országokban élők számára szánt alkalmazással is készül, mely kevesebb fotót jelenít meg, ezenkívül pedig a cég komoly fantáziát lát az olyan featurephone alkalmazásokban, melyek az Operáéhoz hasonló adattömörítő megoldások révén működnek. Zuckerberg szerint az is elképzelhető, hogy a Wi-Fi Direct technológia révén az egyik felhasználó közvetlenül a mellette álló társa mobiljáról töltsön majd át néhány Facebook-eseményt és fotót a saját készülékére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik