Tech

Sasszemet ad az új kontaktlencse

Kontaktlencse (kontaktlencse, )
Kontaktlencse (kontaktlencse, )

Az újonnan fejlesztett lencséket a kiváló látással rendelkezők is irigyelni fogják: mostantól a tökéletesnél is van jobb.

A San Diego-i egyetem kutatói kifejlesztettek egy új típusú, teleszkópikus kontaktlencsét, amely persze nem azért készült, hogy szuperhősöket megszégyenítő látásunk legyen, hanem alapvetően az időskori makula-degenerációban szenvedő betegeken segíthet. Ez a betegség a kor előrehaladtával jelentkezik, és a látómező közepén érzékelhető látásveszteséggel jár, amit a retina sérülése okoz. Súlyosabb esetben vakság lehet a következménye.

Az új lencsék mindössze 1,17 milliméter vastagok, és a különlegességük az, hogy akár 2,8 szorosára tudják növelni a látott képeket. Köszönhetően a rétegelt felépítésnek, a fény a lencse külső széléről jut be, amelyet aprócska alumíniumtükrök gyűjtenek össze, mielőtt azt a retina felé irányítanák. A teleszkópikus látást egy háromdimenziós szemüveggel tudjuk ki- és bekapcsolni úgy, hogy váltogatjuk a lencse középső részének a polaritását.

Egyelőre csak tesztelik a lencséket, és még távolinak tűnik a kiskereskedelmi forgalmazás, mert bár a koncepció jó, van még mit javítani a készterméken. A nagyított részeken sajnos még torzulnak a színek, illetve a kép minősége sem tökéletes, továbbá a lencsék alapjaként használt PMMA nevű anyag nem alkalmas arra, hogy hosszabb időn keresztül viseljék őket. A bionikus szem viszont már elérhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik