Élet-Stílus

Újdonságok a látásjavításban

Elektromos szemüveg és pislogásgenerátor.

12 évig fejlesztették a világ első elektromos szemüvegét, amely forradalmasíthatja a szemüvegpiacot. A találmány segíthet a bifokális szemüveget viselőknek, hogy messzebbre lássanak és olvasni is hosszabb ideig tudjanak.

A fejlesztés lényege, hogy az elektromos lencsék vékony sugárban tartalmaznak folyékony kristályt, mely megváltoztatja a központot, így erősítve a fókuszt. A bifokális szemüveget viselők minden bizonnyal ismerik azt a kellemetlen érzést, amely akkor fogja el őket, amikor sokáig lefelé néznek. Az elektromos szemüveg esetében ilyen nem fordulhat elő, hiszen ilyenkor csak meg kell kicsit bökni a keretet, és máris aktiválódik az olvasási funkció.

2. Pislogásgenerátor

Egy designszemüvegeket gyártó japán cég szupermodern megoldással rukkolt elő a videojáték-rajongók és a könyvmolyok számára, akiknek a kevés pislogástól kiszárad a szemük. A szemszárazságot kiküszöbölő találmány azt érzékeli, hogy viselője több mint öt másodperce nem pislogott, és erre a szemüveg “bepárásodik”, vagyis az egyik szem előtt a folyadékkristályos kijelző átlátszatlanná válik. A megoldás, ha ilyenkor pislantunk, és a lencse újra átlátszó lesz.

3. Amikor a nyelvünk lát

Már az 1960-as években világossá vált, hogy nem a szemünkkel látunk, hanem az agyunkkal. A gondolatot nemrégiben sikerült a gyakorlatba is átültetni, méghozzá úgy, hogy a vakok számára készült belőle egy új találmány. Az öltet lényege, hogy a készülék a nyelv idegsejtjein keresztül továbbítja az agyba a vizuális ingereket, és némi gyakorlás után a kütyü használója képes képet alkotni környezetéről.

Ha kíváncsi még több újításra, kattintson ide.

Forrás: Újdonságok a látásjavításban (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik