Élet-Stílus

Majdnem megvakította a kontaktlencséje

A 18 éves lány a lencsével egy veszélyes baktériumot is a szemébe tett.

A fiatal lány kis híján a szeme világával fizetett azért, mert nem volt elég körültekintő. Miközben cserélte a kontaktlencséjét, arra felkerült egy parazita, ami a szemébe kerülve azonnal pusztítani kezdte a szaruhártyáját.

Ashley Hyde néhány nappal később orvoshoz ment, mert a szeme bepirosodott és fájt is. Állandó gyulladásban volt. Sokáig a szemészek sem tudták, mi a baja: különböző szemcseppeket írtak fel neki a homályos látásra és a fájdalomra, de semmi sem segített. Végül – miután hetek múlva sem javult az állapota – az orvosa a szemgolyóból vett mintát, hogy tenyésztést készíthessen.

Ekkor derült ki, hogy Ashley szaruhártyáját egy akant amőba nevű parazita támadta meg. A kórokozó a legtöbb élővízben jelen van, a szembe kerülve pedig fertőzést és gyulladást okozhat a szaruhártyákon. Az amőbiázis nem veszélytelen: elhanyagolt esetekben – olyannyira súlyossá válhat, hogy a látás csökkenéséhez, esetleg elvesztéséhez vezethet.

A betegséget nehéz felismerni, az első időszakban gyanakvásra a viszkető és nedvedző szem adhat okot. A homályos látás, a fényérzékenység, a felső szemhéj dagadása és az extrém fájdalom ezután jelentkezik.

Ashley végül néhány hét speciális szemcseppes kezelés után maradéktalanul meggyógyult, sőt, még mindig használja a kontaktlencséjét is, de most már odafigyel arra, hogy mielőtt a szemébe teszi, fertőtlenítse. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik