Tech

Egymillió robot veszi át a hatalmat

robot (robot)
robot (robot)

A robot-invázió a kínai Foxconn üzemeiben zajlik. Először húszezren jönnek: még olcsóbbak, mint a minimálbéres munkások.

Elképesztő mértékű munkaerő-bővítést tervez a technológiai szektorban tevékenykedő Foxconn. Céljuk, hogy a közeljövőben egymillió szorgalmas robottal dolgoztassanak gyártósoraikon. A tervet olyannyira komolyan veszik, hogy már húszezer robot munkába is állt az óriásgyártó telepein. Az iPhone és iPad termékek gyártásáról – és a munkavállalói kizsákmányolása miatt a vadkapitalizmus valószínűleg legvadabb hajtásainak egyikeként is – elhíresült gyártó igazgatója Terry Gou elmondta azért fordultak a robotmunkaerő használata irányába, mert a hosszú ideig rendkívül olcsó kínai munkavállalók bérigénye növekvő tendenciát mutat.

Jelenleg a Foxconn több mint egymillió embert (mármint igazit) foglalkoztat, hozzájuk mostantól fokozatosan csatlakozik további egymillió, de már robot munkaerő. Gou úgy tervezi, hogy a jelenlegi munkások technikusokká és mérnökökké lépnek majd elő, amikor a teljes tervezett robothad munkába állt.

A robotok alkalmazása a gyártósorokon az autóiparban már régen bevett gyakorlat, ám az apró elektronikai eszközök összeszerelésére jelenleg az emberi munkaerőnél még nincs jobb megoldás. Az apró, komplex áramkörökkel és elemekkel egyelőre az ipari robottechnológiánál messze hatékonyabban bánnak a hús-vér munkások.

A Foxconn azonban az emelkedő munkabérek miatti profitveszteséget nem szeretné hosszabb távon is elfogadni, ezért három évvel ezelőtt indították el fejlesztési programjukat, amelynek célja a jelenleg csak emberi munkával végzett folyamatokat ellátni képes robotok kifejlesztése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik