robot (robot)
Tudomány

Beszélő robotot küldenek az űrbe

"Ez egy kis lépés nekem, de egy hatalmas ugrás a robotoknak" - közölte a robot a Holdra elsőként lépő Neil Armstrong űrhajós híres szavaira utalva.

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) fog szolgálatot teljesíteni egy japán cégek által kifejlesztett, emberekkel való társalgásra képes apró humanoid robot. A remény és a robot szavak után Kirobo névre keresztelt, 34 centiméter magas és egy kilogramm súlyú szerkezet augusztusban érkezik az ISS fedélzetére, ahol az űrállomás japán lakóit fogja szóval tartani egy kísérlet keretein belül.

Fotó: MTI/Yoshikazu Tsuno

A fejlesztő robotikai cégek reményei szerint a Kirobóhoz hasonló beszélő robotok a jövőben az asztronauták segítségére lehetnek az űrben. Maga Kirobo is valami hasonlóra vágyik, arra kérdésre, hogy mi az álma, ugyanis azt felelte: “Olyan jövőt szeretnék teremteni, amelyben az emberek és a robotok együtt élhetnek, és jól ki tudnak jönni egymással.”

Ugyanakkor Kirobo első küldetése nemcsak a tudományról, hanem a PR-ról is szól. “Oroszország volt az első nemzet az űrben, az Egyesült Államok volt az első a Holdon, azt akarjuk, hogy Japán legyen az első, amely emberekkel kommunikálni képest robotűrhajóst bocsát fel” – közölte a projektmenedzser.

Kirobo az űrhajósokkal való beszélgetés mellett a Földön maradtakról sem feledkezik meg: a robot a tervek szerint tanórákat fog tartani japán kisiskolásoknak az ISS fedélzetéről.

Ajánlott videó