Tech

Térkép készült a Föld növénytakarójáról

A Föld vegetációja (nnvl.noaa.gov)
A Föld vegetációja (nnvl.noaa.gov)

A műholdas felvételek azt mutatják, hogy a felületek mennyiben hasznosítják, illetve verik vissza a beérkezett napfényt, amiből egy vegetációs térkép alakul ki.

A NASA/NOAA Sumoi NPP műholdja megmutatja a buja, zöld növényzetet, mely bolygónkat borítja, ugyanakkor szépen látszanak a sziklás átmenetek és a sivatagok is.

A VIIRS (Visible and Infrared Imaging and Radiometer Suite) szenzor, mely a fény látható és infravörös-közeli tartományait is érzékeli, 2012 áprilisától kezdve egy éven át gyűjtötte az adatokat, lehetővé téve, hogy a NOAA létrehozza a vegetációs indexet. Ez azt mutatja, hogy a Föld növényzetei milyen mennyiségben nyelik el a napsugarakat, illetve milyen mértékben verik vissza az űrbe.

Amikor a növényzet jól fejlett, a fotoszintézisre a látható fény jelentős részét elnyeli, míg a sivatagos vagy sziklás részeken a látható és az infravörös visszavert mennyisége egyaránt nagy. Ezeket az adatokat számos következtetésre lehet használni, az ökológiai előrejelzéstől a földhasználat meghatározásáig, sőt, hétről hétre követhető a felszín változása, a NOAA szerint pedig így időben jelezhető lenne az aszály, illetve az ezzel kapcsolatos tüzek, de még a malária is. Aki a teljes térképre kíváncsi, az kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik