Tudomány

Balul sült el a műhold fellövése

világűr (világűr, csillagok, föld)
világűr (világűr, csillagok, föld)

Első kísérletre nem sikerült Föld körüli pályára juttatni egy orosz távközlési műholdat.

A Jamal-402 műhold egyelőre ismeretlen okból négy perccel korábban vált le a Briz-M gyorsító fokozatról. A moszkvai repülésirányító központ most a saját motorjaival kíséreli meg a 4 és fél tonna súlyú műholdat a megfelelő pályára állítani.

Legutóbb augusztus 7-én végződött kudarccal egy orosz és egy indonéz műhold felbocsátása az orosz Proton-M hordozórakétával. Akkor a Briz-M és a két műhold levált ugyan a hordozórakétáról, a gyorsító fokozat hajtóművei azonban idő előtt leálltak.

“Amennyiben a korai leválás során nem sérült meg a műhold, akkor még látunk esélyt” – nyilatkozta egy moszkvai szakértő. Az azonban már most világos, hogy még siker esetén is a Jamal-402 nem lesz képes minden előirányzott feladat elvégzésére. A francia és orosz vállalatok által készített műhold a következő másfél évtizedben az Oroszország és Nyugat-Európa közötti televízió és internet összeköttetést javítaná.

A közelmúltban az orosz kormányfő egy, az űrkutatás és űripar gondjait feltáró tanácskozáson közölte, hogy meg kell határozni a sikertelenségek felelőseit. Dmitrij Medvegyev elmondta, hogy Oroszországban az utóbbi másfél évben hét alkalommal végződött kudarccal a hordozórakéták fellövése és 10 műholdat veszítettek el. Más űrnagyhatalmak teljesítményével összehasonlítva óriásinak nevezte a különbséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik