Belföld

Észak-Korea képes elérni Los Angelest!

Észak-Korea útnak indította helyi idő szerint szerda reggel a műholdat szállító háromfokozatú rakétáját. A kísérlet sikeres volt.

Japán és dél-koreai közlések szerint a hordozórakétát helyi idő szerint 9.49-kor indították el Észak-Korea északnyugati részén található rakétaindító terepről. A rakéta déli irányban haladva átrepült a Sárga-tengeren és a Kelet-kínai tengeren, illetve az Okinawa-szigetek felett.

Japán és dél-koreai kormányilletékesek egybehangzó közlése szerint a rakéta nem tért le a kijelölt pályáról, mindhárom fokozata a tengerbe esett, és a kísérlet sikeres volt. A rakéta mindhárom fokozata az észak-koreai hatóságok által korábban megjelölt térségben csapódott be. Első fokozata a Sárga-tengerbe zuhant mintegy 200 kilométerre nyugatra Dél-Koreától, a második fokozata a Kelet-kínai-tengerbe esett, a harmadik pedig a Csendes-óceánba, mintegy kétszáz-háromszáz kilométerre keletre a Fülöp-szigetektől.

Phenjan megerősítette a rakétaindításról, és azt is, hogy a rakéta által szállított műhold Föld körüli pályára állt.

A japán hadsereg nem adott parancsot a rakéta megsemmisítésére. A tokiói kormány “mélységes sajnálatának” adott hangot a rakétaindítás miatt, “megengedhetetlennek” nevezte azt, határozott tiltakozott, és az ENSZ Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását kérte. Susan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete közölte, hogy “komoly következményei” lesznek az észak-koreai rakétakísérletnek.

Japánban és Dél-Koreában is összehívták a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését.

A szerdai rakétaindítás szemlátomást mindenki számára váratlan volt. Észak-Korea ugyanis hétfőn közölte, hogy hét nappal meghosszabbítja az eredetileg december 10-től december 22-ig tartó rakétaindítási időkeretet. Ráadásul műholdfelvételek alapján dél-koreai katonai források közölték, hogy a rakétát leszerelték a kilövőállásról.

Japán és dél-koreai katonai források korábbi közlései szerint az Unha-3 rakéta hatótávolsága a 10 ezer kilométert is meghaladhatja. A rakéta képes lenne elérni az Egyesült Államok nyugati partját, egyebek között Los Angeles városát is. Phenjan októberben jelentette be, hogy az Egyesült Államok nyugati partját elérő rakétákkal rendelkezik, ezt azonban amerikai szakértők vitatták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik