Tech

Kémkedik utánunk az Xbox One?

Még meg sem jelent, de már most kémkedéssel vádolják a több kamerás vezérlővel érkező játékkonzolt. A adatvédelmi biztosok támadnak, a Microsoft magyarázkodik.

A nemrég bemutatkozott Xbox One egyik új funkciója, hogy egy továbbfejlesztett Kinect érzékelőt kap, amelybe több kamerát és mikrofont szereltek, hogy pontosan érzékelje a mozgásunkat, illetve hangutasításoknak is engedelmeskedjen. Ez a sok kamera és hangérzékelő azonban sokakban aggodalmat ébresztett, hogy a Kinecten keresztül illetéktelen személyek is beleshetnek a nappalinkba, anélkül, hogy tudnánk róla. Németországban és Ausztráliában kormányzati tisztviselők is megfogalmazták aggályaikat.

A német Peter Schaar, adatvédelmi biztos, amiatt aggódik, hogy a Kinectet üzemeltető Xbox One-t úgy tervezték, hogy állandóan be van kapcsolva. Mivel a nappali szórakoztató központjának szánják, így rajta keresztül tévézhetünk, netezhetünk stb, ez logikusnak tűnhet, de ahhoz, hogy minden funkcióját kihasználhassuk, az internetes kapcsolat is folyamatos lesz. Ezáltal az Xbox a nap 24 órájában rögzíthet személyes információkat a nappaliban tartózkodókról külső szerverekre.


Legfelül a Kinect

Ausztrál tisztviselők szerint az készülék folyamatosan bekapcsolt állapota miatt az ország törvényei szerint megfigyelőeszköznek (kémfelszerelésnek) tekinthető, úgyhogy figyelmeztetniük kell majd a felhasználókat, hogy illetéktelen személyek információkat gyűjthetnek róluk, ha távirányítással hozzáférést nyernek a készülékhez. Bármennyire is úgy hangzik, egyáltalán nem elrugaszkodott gondolatok ezek. Nap, mint nap olvashatjuk a híreket különböző hackertámadásokról, és ahogy egy laptop webkameráját elérhetik egy külső számítógépről, úgy a Kinecthez is könnyedén hozzáférhetnek az interneten keresztül. Nincs feltörhetetlen szoftver és hardver.

A készüléket gyártó Microsoft egyik alelnöke, Phil Harrison szerint az illetékesek túlaggódják a kérdést. Konkrét példaként azt hozta fel, hogy valóban igaz, hogy a Kinect hallgat bizonyos szóbeli parancsokra, amikor a rendszer egyébként „kikapcsolt” állapotban van, de ez a funkció kimondottan csak az Xbox bekapcsolására vonatkozó hangutasításra vonatkozik. Hozzátette, hogy a Microsoft nagyon komolyan veszi a biztonsági előírásokat, és nem kívánnak senki után kémkedni, és személyes adatokat sem akarnak gyűjteni az Xbox segítségével.

Mindenképp érdekes dolog ez, főleg, hogy azért lesznek olyan funkciók, amelyek megkérdőjelezik az alelnök szavait. Például a Kinect fel tudja majd mérni, hogy hány személy ül a szobában, és a Microsoft így információkat tud – és valószínűleg fog is – szolgáltatni a tartalmak jogtulajdonosainak arról, hogy például hányan néztek meg egy adott filmet, majd a szolgáltató ehhez mérten vonja le a bankszámlánkról a film megnézése után járó díjat. Ha erre képesek, másra is. Tényleg nagyon gyorsan száguldunk egy Orwelli világ felé, de azért az mégiscsak nevetséges lenne, ha megvennénk egy ilyen drága készüléket, majd bezárnánk a szekrénybe, hogy ne “lásson” minket.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik