Tech

Könnyen átverhető az okos mérőóra

Az energiaszolgáltatás és közmű jövőjét az okos mérőeszközök jelentik – ez szinte minden szempontból helytálló kijelentés, viszont a csalók számára is új lehetőségeket tartogatnak az új módszerek.

Mik is azok az okos mérőórák? Alapvetően olyan, internetre kapcsolt, automatikus eszközökről beszélünk, amelyek a jelenlegi egyszerű módszereket felváltva mérik az áramfogyasztást, a felhasznált melegvíz vagy fűtőanyag mértékét. A technológia már jó pár éve létezik, főleg, mióta a gyártók az intelligens otthon fogalmát is kelléktárukba helyezték, egyre több cég kínál ilyen eszközöket, de a közeljövő már inkább arról szól, hogy nem egyedileg, hanem tömegesen terjedjenek el. Sokfelé tervezik állami és közüzemi szervek, hogy fokozatosan megkezdik a régi mérési módszerek cseréjét, ami alapvetően jó dolog.

A brit kormány például 2020-ra már 30 ezer háztartásban üzemeltetne okos mérőórákat, ami hasznos a szolgáltatóknak és a fogyasztónak is egyaránt. A technológia legfontosabb előnye, hogy pontosabbá válik a mérés, eltűnnének a jelenlegi, becsléseken alapuló vagy általánydíjas csekkek, ráadásul a fogyasztók akár órákra lebontva meg tudják nézni, mikor mennyi energiát vagy vizet fogyasztottak. Ezzel tudatosabbá válhatnak a fogyasztási szokások, és végeredményben csökkenthetők a költségek is.

Átverhető

A szakértők azonban attól tartanak, hogy az új módszer bevezetése előtt még sok feladat vár a fejlesztőkre és mérnökökre az eszközök és a kommunikáció védelme terén. Az okos mérőórák ugyanis szintén nagy lehetőséget jelentenek azoknak, akik nem épp törvényes módszerekkel szeretnének csökkenteni a költségeiken.

A jelenlegi mérőórákat kizárólag fizikai módon lehet valamilyen szinten „megberhelni”, ami ellen hasonló fizikai ellenszereket találtak ki, például a plombákat és az egyéb „behatolást” jelző, lezáró módszereket. Egy okos mérőeszköz azonban két irányból is sebezhető. A BBC átal megkérdezett szakértők szerint egyrészt ott az internetes, kommunikációs metódus meghackelése, másrészt itt is lehetőség lesz a hardverrel babrálni.

Töredék szorzóval számolhat

Az eszközök interneten, gyakran mobilneten keresztül kommunikálnak a szolgáltató szervereivel, így egy trükkös kedvű számítógépes szakértő könnyen eltérítheti az adatfolyamot, és átirányíthatja egyfajta módosító algoritmuson, így elérhető például, hogy a szolgáltatóhoz minden elfogyasztott kilowatt áram helyett már csak mondjuk e mennyiség tizedéről érkezzen jelentés.

Hasonlóképpen a hardver is módosítható, csak épp már kissé bonyolultabban, mint a jelenlegi órák számlapjának „visszatekerése”. Itt arról lehet szó, hogy a tulajdonképpen mini számítógépként dolgozó mérőóra alkatrészeinek firmware-ét (meghajtóprogramját) módosítja a trükköző, így a gép már eleve valamilyen töredékszorzóval számolhat, vagy előre beállított adatokat küldhet tovább.

Ez utóbbi talán egy fokkal kisebb veszély, legalábbis abban a tekintetben, hogy ezzel valóban csak egy adott háztartás mérőóráját lehet megberhelni, tehát tulajdonképpen ez a „kis halak” módszere – bár persze a sok kicsi sokra megy, és ha divattá válik az otthoni mérőeszközök átállítása, abból a szolgáltatóknak nagy kára származhat. A veszélyesebb lehetőség mégis a kommunikációs módszerek és a szolgáltató szervereinek hackelésében rejlik. Itt ugyanis akár azt is megtehetik gonoszkodók, hogy egy általuk nem kedvelt cég (vagy épp a közutálatnak örvendő szomszéd) mérőórájának adatait a sokszorosára írják át, így az áldozat váratlanul brutális összegekről szóló csekkeket találhat a borítékban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik