Tech

Arany lassítja a leggyorsabb számítógépet

aranyrudak (arany)
aranyrudak (arany)

Egyelőre mégis aranyérmes maradhat.

Tavaly októberben számoltunk be arról, hogy az amerikai energiaügyi minisztérium Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriuma saját teljesítményét túlszárnyalva tudhatja magáénak a világ leggyorsabb szuperszámítógépét.

Nemrég azonban kiderült, hogy a Titan névre hallgató informatikai monstrum korai tesztelésekor néhány lépést kihagytak, nem vették észre, hogy az alaplapokra túl sok arany került – emiatt azonban képtelen elérni a maximális, 20 petaflops teljesítményt.

Az első helytől mégsem fosztják meg. Egyrészt azért, mert az előző aranyérmes épp ennek a számítógépnek egy korábbi változata volt. Másrészt azért, mert várhatóan áprilisban sikerül beszerelni a megfelelő alkatrészeket.

MI AZ, HOGY FLOPS?

A számítástechnikában használt flops rövidítés jelentése: FLoating point Operations Per Second („lebegőpontos műveletek másodpercenként’). A flopsszal a számítógépek teljesítményét fejezik ki, különösen azokon a tudományos területeken, ahol gyakori a lebegőpontos műveletek használata.

A szóvégi S miatt sokan úgy gondolják, hogy az az angol többes szám jele, ezért gyakran használatos „flop” néven is. A flop – és többes számban mint flops – önállóan is használatos, mint a lebegőpontos műveletek száma. Ebben az értelemben a kifejezés a műveletek összegét és nem a sebességét jelenti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik