Tech

Lementettek tízmillió gigabájtnyi internetet

internet (internet, világháló)
internet (internet, világháló)

Ugyan az online elérhető adatmennyiségnek csak a töredéke, a világháló hivatalos archívuma mégis büszke lehet tízmillió milliárd bájtos gyűjteményére.

Bárhogy forgatjuk a számneveket, és bármilyen váltószámot kívánunk használni (1000 vagy 1024), 10 petabájt nem kevés – az Internet Archive pedig büszkén jelentette be, hogy kollekciója épp a napokban érte el ezt a méretet.

S bár ez a számadat némileg kézzelfoghatóbb az internettel kapcsolatos egyéb statisztikákhoz képest – a legutóbbi becslések szerint 3,4 milliárd felhasználó, ezermilliárd honlap és nem kevés pornó -, fontos észben tartani, hogy az Internet Archive a rendes archívumokhoz hasonlóan kurált. Magyarul kétségtelen, hogy a Facebook vagy a Google szerverei legalább ennyi bájtot tartalmaznak, de ha őszinték vagyunk, tartalmi szempontból ezeknek jelentős része digitális szemét.

Az internet archívuma ezzel szemben kifejezetten az utókor számára történő megőrzésre és a tudományos kutatásra gondol. Persze kezeléséhez nem kell tudósnak lenni: személyes kedvencünk a Wayback Machine, ami digitális időgépként használható – megmutatja, milyen volt egy-egy honlap mondjuk tíz-tizenöt éve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik