Tech

Porszemmé zsugorodhat a DVD

cd-dvd (dvd, cd)
cd-dvd (dvd, cd)

Német kutatóknak sikerült egy bitet egyetlen molekulába költöztetniük.

Az egyre gyorsabb és gyorsabb processzorok mellett egyre nagyobb és nagyobb kapacitású adattároló eszközök születnek, ami kész szerencse, hiszen az informatika helyigénye is egyre nagyobb – gondoljunk csak a nem túl távoli múltra, mikor egy Windows elfért egy floppyn és eszünkbe sem jutott a HD minőségű videó lehetősége.

Az adattárolás egyik innovatív szereplője a Karlsruhei Technológiai Intézet. Év elején még a lazac spermájába költöztették volna a bájtokat, most pedig egy olyan megoldással rukkoltak elő, melyben egyetlen – igaz, egy 51 másik atomból álló molekulába beágyazott – mágneses atom segítségével tároltak el egy bitet. Összehasonlításképp egy hagyományos merevlemezen átlagosan nagyjából hárommillió atomon fér el egy bit – a különbség tehát majdnem hatvanezerszeres.

Persze attól még messze vagyunk, hogy a jelenleg használatosnál hatvanezerszer kisebb adattároló eszközök jelenjenek meg, hiszen a beolvasáshoz az egyes mágneses atomok állapotáról külön-külön is ismeretekkel kell rendelkezzünk, ami szintúgy helyet foglal. Az azonban reálisnak tűnik, hogy az ötletet felhasználva akár egy nagyságrenddel kisebb – vagy, ami valószínűbb: azonos méretű, de jelentősen nagyobb tárkapacitású – eszközökre számíthatunk a közeljövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik