Tech

Üveg forradalmasíthatja az adattárolást

Hitachi kvarcüveg adattárolás (hitachi, kvarcüveg, adattárolás, )
Hitachi kvarcüveg adattárolás (hitachi, kvarcüveg, adattárolás, )

Míg a CD-k és merevlemezek egy-két évtized után csütörtököt mondanak, addig egy új kvarcüveg elvileg évek százmillióit is kibírja.

Van egy rossz hírünk azok számára, akik még a kilencvenes években minden adatukat CD-n gondolták elmenteni: szinte biztos, hogy az idő vasfoga végzett már azokkal az adathordozókkal, ezáltal pedig az így elmentett adatokkal is. Míg a jelenleg elérhető technológia mellett az embernek jobb, ha van két-három biztonsági mentése, addig a Hitachi legújabb fejlesztése képes lehet az örökkévalóságig szolgálni.

A prototípus egy 2×2 centi területű, 2 milliméter vastagságú lemez, amely az adatokat bináris formában tárolja – a leolvasáshoz csak egy optikai mikroszkópra van szükség. Az érdekesség azonban nem ez, hanem az anyag, amiből a lemez készült. A kvarcüveg természetesen vízálló, a legtöbb kémiai anyagra nem reagál, nem zavartatja magát a rádióhullámok által, és legalább két órán át tűri, ha 1000 Celsius-fokon sütik – mindezt sérülés vagy adatvesztés nélkül.

S bár egyelőre négyzetcentiméterenként annyi adatot képes eltárolni, mint a jó öreg CD, nem szabad elfelejteni, hogy ez még csak a prototípus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik