Tech

Robotok is dolgoznak a Wikipédián

wikipedia (wikipedia, )
wikipedia (wikipedia, )

S bár az online enciklopédia minden egyes használata után jár a kalapemelés a szerkesztőknek és önkéntes szerzőknek, az oldal digitális fenntartóiról sem szabad elfeledkezni.

Bár időről-időre felreppen egy-egy pletyka a Wikipédia haláláról, és a szerkesztők néha valóban vérre mennek, az oldal él és virul, ráadásul az online közösség segítségével teljesen reklámmentesen. Az oldal fenntartásán azonban nem csupán emberek dolgoznak – a színfalak mögött automatizált “robotok” ügyködnek. Tevékenységük olyan elengedhetetlen, mint amilyen észrevétlen.

Emberileg elviselhetetlen terhet vesznek le a szerzők és szerkesztők válláról: az enciklopédia folyamatos böngészése során észreveszik és automatikusan javítják a vandalizmust. Képesek felfogni, hogy a pénisz tudományos vagy vulgáris értelemben került egy cikkbe, és azzal is tisztában vannak, hogy az adott szövegkörnyezetben egyáltalán van-e bármi keresnivalója.

Emellett vannak olyan “botok” is, amelyek a felügyelet helyett teremtenek. A 2001 óta működő oldalon apró, mégis hasznos cikkek ezreit hozták létre azzal, hogy a kormányzati szervek honlapjairól begyűjtik a hivatalos adatokat – 2002-ben így került fel az oldalra számos amerikai kisváros, míg 2008-ban ezernyi apró aszteroida.

S bár egyes szerkesztők szerint ezek az automatizált tartalmak szinte értéktelenek, abban nincs vita, hogy az internet első számú enciklopédiája nem lenne képes a robotok nélkül működni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik