Tech

A világ legismertebb képe

Egyesek szerint a félénken mosolygó Mona Lisa, mások szerint Charles O'Rear egyik fényképe. Az utóbbi tűnik valószínűnek.

Évfordulója kapcsán megemlékeztünk a világháló első fényképéről, azonban erről eszünkbe jutott az internet (és szerintünk a világ) legismertebb képe is – a National Geographic egykori munkatársa, Charles O’Rear fényképe, amely hivatalosan a Bliss (boldogság) nevet viseli, azonban a legtöbben csak a Windows XP háttérképeként ismerik.


(Fotó: Microsoft)

Az idén tizenegyedik születésnapját ünneplő XP tagadhatatlanul a Microsoft eddigi legsikeresebb operációs rendszere, amely fénykorában az internetre csatlakozó számítógépek háromnegyedén volt jelen. Magyarul az alapértelmezettként beállított háttérképet valószínűleg már mindenki látta, aki az utóbbi évtizedben használt már számítógépet. Épp ezért merjük azt feltételezni, hogy ismertsége a Mona Lisáéval vetekszik – még ha a legtöbben a fényképész nevét vagy a mű címét nem is ismerik.

O’Rear azt nem volt hajlandó elárulni, hogy a redmondi vállalat mennyit fizetett a felvételért – sejtelmesen csak annyit közölt, hogy az összeg “rendkívüli” volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik