Tech

Nincs több leszállás?

Sikeresen tesztelték az első olyan rendszert, ami a kémrepülők és egyéb drónok számára lehetővé tenné, hogy korlátlanul a levegőben maradjanak.

Bár a légi harcászat kapcsán a legtöbben valószínűleg a Top Gun című filmből ismert pilótákhoz hasonlókat képzelnek el, manapság már nemcsak a hadszíntéren, de a rendőri munkában is kezdenek megjelenni a pilóta nélküli, távolról irányított repülőgépek.

Mivel az emberi tényező a légi megfigyelés és egyéb tevékenységek kapcsán másodlagossá vált, a repülés technológiája okán világhírű Lockheed Martin egy olyan rendszert próbál kifejleszteni, amivel a drónok végtelenségig képesek feladatukat elvégezni. Első próbájukat egy Stalker típusú gépen végezték el, ami végül 48 óra után ért talajt – ezzel a repülés időtartama az eddiginél 24-szer volt nagyobb.

Az ezt lehetővé tevő ötlet az, hogy a hagyományos üzemanyagok helyett a drón (akár mobil) földi állomások által leadott lézernyalábok energiáját veszi magához napelemhez hasonló rendszerével. Ugyan az első próbát egy szélcsatornában végezték el, az a tény roppant bíztató, hogy az akksi töltöttsége jobb volt a teszt végén, mint az elején.


(Fotó: LaserMotive)

Amennyiben minden a terv szerint halad, egy drónnak már csak egyetlen esetben kell majd leszállnia: ha fizikai javításra szorul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik