Nagyvilág

Robotrepülők támadták Pakisztánt

Feltehetően pilóta nélküli amerikai repülőgépek mértek két rakétacsapást két célpontra csütörtökön Pakisztán északnyugati részén; a támadásokban 14 ember halt meg - közölték pakisztáni titkosszolgálati tisztségviselők.

Az első dróntámadást az afganisztáni határ mentén elterülő észak-vazirisztáni törzsi terület Szpalga nevű falujának egyik háza ellen hajtották végre. A térség a tálib lázadók és az al-Kaida terrorszervezet pakisztáni fegyvereseinek fő menedéke – mondták el a név nélkül nyilatkozó tisztségviselők.

A második esetben egy gépjármű volt a célpont Mir Ali környékén. Ott nyolcan haltak meg, mindannyian külföldiek. A helyi források szerint üzbég lázadók voltak, a múlt héten megölt Badar Manszúr, az al-Kaida pakisztáni hadműveleti főnöke emberei. Ugyanezen a településen a múlt szerdán kilencen, köztük pakisztáni tálibok vesztették életüket egy amerikai dróntámadásban. Mir Ali környékét Hafiz Gul Bahadur és emberei uralják. Ez a fegyveres csoport számos támadást követett el a nemzetközi erők ellen a szomszédos Afganisztánban.

A pakisztáni törzsi területek ellen eddig közel 220 amerikai rakétatámadást hajtottak végre, amelyekben mintegy 1700-an haltak meg, jobbára lázadók. A tavalyi év végén egy hónapon át szüneteltek a dróntámadások, miután a NATO harci gépei tévedésből a pakisztáni hadsereg két őrhelyére mértek légi csapást, 24 katona halálát okozva.

Barack Obama amerikai elnök január 30-án ismerte el nyilvánosan, hogy ezeket a gépeket az amerikai hadsereg használja az al-Kaida és a tálib mozgalom ellen. Az amúgy nyílt titoknak számító tényt a kezdetek, azaz 2004 óta tagadta a washingtoni kormányzat.

A két csütörtöki támadással párhuzamosan csúcstalálkozó folyik Iszlámábádban Pakisztán, Irán és Afganisztán elnöke részvételével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik