Tech

Vírus fertőzte meg az amerikai drónokat

A probléma jelentős, annak ellenére, hogy a pilóta nélküli repülőgépek irányítóinak számítógépein talált vírus egyelőre nem okozott károkat.

A Wired magazin beszámolója szerint a billentyűzet leütéseit rögzítő vírus csaknem két héttel ezelőtt jelent meg a Predator és Reaper drónok irányítófülkéinek számítógépes rendszerében, a hadsereg Host-Based Security System elnevezésű rendszere bukkant rá a nevadai Creech légibázison.

S míg az előzetes információk szerint a vírus nem akadályozta a pilóta nélküli gépek bevetését Afganisztánban és más konfliktuskörzetekben, s a jelek szerint titkos információ sem szivárgott ki, az eltávolítására irányuló, többszöri erőfeszítések egyelőre nem jártak sikerrel.

Éppen ezért abban sem lehetnek biztosak, hogy a vírus egy célzott, közvetlen támadás nyomán került az irányítórendszerbe, vagy pedig egy véletlen fertőzéses esetről van szó.

Az amerikai légierő közleményében azt hangsúlyozta, hogy nem kommentálja a számítógépes hálózatai elleni fenyegetéseket, mivel ezzel éppen a támadásokkal próbálkozóknak nyújtana segítséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik