Tech

A szülőknek fogalmuk sincs, mit csinál a gyerek a neten

Egy új kutatás szerint az internet tovább súlyosbította a tinik titkolózását - a szülők a sötétben tapogatóznak.

Míg a McAfee két évvel korábbi tanulmánya szerint a tinédzserek 45 százaléka próbálja elrejteni online tevékenységét a szülei elől, addig manapság ez az arány már 70 százalékra tehető – az ifjak ráadásul egészen ügyesen titkolóznak. Többségük (53%) rendszeresen törli a böngészési előzményeket, míg majdnem negyedük egy másodlagos, a szülők által nem ismert e-mail címet is fenntart, vagy létrehozott egy “szülőknek szánt” profilt valamely közösségi oldalon.

A szülők nagy része biztos abban, hogy ez az ő családjukban nem fordulhat elő, de biztos, ami bizots, hajlandó online felügyeleti eszközökhöz nyúlni (49%) és elkérni a csemete jelszavát (44%). Valamelyest tehát érthető, hogy a tinik némi privát térre vágynak a neten.

Míg a szülők 77,2 százaléka nem aggódik azon, hogy gyermeke az internettel csalna az iskolában, addig az ifjak 48,1 százaléka arról vallott, volt már arra példa, hogy a házi feladatnak vagy a dolgozat válaszainak online “jártak utána”. S míg a tinédzserek majdnem egyharmada hozzáfért már pornográf tartalomhoz, addig ezt csupán a szülők 12 százaléka sejtette.

Ti mennyi szabadságot engedtek (vagy engednétek leendő) gyermekeiteknek?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik