Tech

Egyszerűbbé vált a zaklatás a Facebookon

facebook (facebook, )
facebook (facebook, )

A közösségi oldal új szolgáltatásának köszönhetően a (földrajzilag) közeli emberek között lehet böngészni.

A funkció hivatalosan a Find Friends Nearby (közelben lévő ismerősök keresése) nevet viseli, azonban véleményünk szerint a projekt eredeti, rövidebb elnevezése, a Friendshake (az angol handshake, kézfogás facebookosított változata) fog elterjedni.

Jelenlegi formájában akkor működik, ha a felhasználó bejelentkezett a Facebookra és elindította a Friendshake alkalmazást is (egy GPS-szel ellátott készüléken) – ekkor egyrészről “körbenézhet” a szintén bejelentkezett, közelben lévő facebookozók között, másrészről maga is megtalálhatóvá válik. A funkció legegyszerűbben az fb.com/ffn címről érhető el, de iOS-eszközökön a Facebook-app is tartalmazza a Menü, Find Friends, Other Tools, Find Friends Nearby útvonalon.

A fejlesztők elképzelése szerint a szolgáltatás olyan esetekben lehet roppant hasznos, ha új ismerősökkel online is szeretnénk tartani a kapcsolatot. Ahelyett ugyanis, hogy lebetűznék a nevüket – gyakori név esetén még ki is kell keresni őket a találati listából -, néhány kattintás alatt már a Facebookon is ismerősök vagyunk. (Persze legalább ilyen egyszerű megadni a pontos címünket – például facebook.com/Hir24 -, azonban az új módszer sokkal inkább felhasználóbarát.)

S bár nekünk tetszik az ötlet, szerintünk első ránézésre ez a funkció nem fog széles körben elterjedni. Amennyiben mégis népszerűvé válna, a közösségi oldalnak muszáj lesz minden eddiginél jobban odafigyelnie az adatvédelemre, hiszen nem nehéz egy olyan szituációt elképzelni, amelyben egy sötét alak kiszúr magának egy mit sem sejtő áldozatot, akit a Friendshake-en keresztül azonosít be. Ilyenkor legalább a nevét, rosszabb esetben néhány személyes információját is megszerezheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik