Tech

Elkapták a hacker polgármestert

hacker (hacker, )
hacker (hacker, )

Lekapcsolt egy ellene kampányoló honlapot, visszaélt hatalmával és fenyegetőzött az amerikai városi vezető.


Katona, orvos, polgármester és hacker.
(Fotó: togetherwecanwny.org)

New Jersey állam West New York településének demokrata polgármestere, Felix Roque egy éve lépett hivatalba, azonban – ahogy ez politikusoknál már csak lenni szokott – a választók egy része roppant elégedetlen volt eddigi teljesítményével.

Egyesek olyannyira megelégelték munkásságát, hogy honlapot indítottak a visszahívására (www.recallroque.com), melyen arra kérték az ügy támogatóit, hogy (név nélkül) küldjenek be a polgármesterre nézve terhelő információkat. Ezt pedig a köztisztviselőnek megválasztott, 55 éves katona orvos elégelte meg.

A New York Times jelentése szerint Roque először e-mailben kereste meg az oldal fenntartóit, név nélküli támogatónak feltüntetve magát – azt állította, hogy roppant terhelő dokumentumokkal rendelkezik, ezzel próbálta személyes találkozóra csábítani a készítőket. Ők azonban azt javasolták, szkennelje be az állítólagos iratokat és küldje el e-mailben.

Ezek után – folyamatosan tartva a telefonos kapcsolatot 22 éves fiával – sikerült betörnie a honlap fenntartóinak postafiókjába, ahonnan utasította a tárhelyszolgáltatót, hogy az kapcsolja le az oldalt. Az ügyészség szerint egy ponton Roque még arra is rákeresett a neten, hogy “hogyan kell hackelni”.

Ez már önmagában is bűncselekmény, azonban a helyzet súlyosbodik. Az oldal leállításának napján egy helyi lakos megpróbálta rendeltetésszerűen használni az oldalt, 11 perccel később egyenesen a polgármestertől kapott egy fenyegető hívást. Egy későbbi e-mailben pedig arra hívta fel a választópolgár figyelmét, hogy ő “a hadseregben szolgál, sok barátja van“, majd levelét azzal fejezte be, “Ne hagyjon cserben. Barátja, Dr. Roque.

Az apa-fia hackerpáros csütörtökön állt bíróság elé számítástechnikai rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés kijátszása és számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény vádjával. Az eljárás végén akár 11 év börtön és 600 ezer dollár büntetés is várhatja őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik