Tech

Egy e-mail titkos kalandjai

greengoogle (google, greengoogle)
greengoogle (google, greengoogle)

A Google egy humoros animált infografikán mutatja be, mennyi erőforrást vesz igénybe egy üzenet, amíg elér hozzánk.

A Google Green, azaz a Google környezetvédő weboldalán kipróbálható egy alkalmazás, ami megmutatja, mennyi mindenen jut keresztül az az adatcsomag, amit mi üzenetként valakinek elküldünk.

A Gmailen küldött villanyposta bizony egyik géptől a másikig eljutva hihetetlenül hosszú utat tesz meg, hihetetlenül rövid idő alatt. Kábeleken, adatszűrőkön, routereken (az animáció vicces elemei szerint: jeti, vámpír és loch-nessi szörny alatt és fölött zúgva el).

A horgász, a szörny és a jeti alatt (Forrás: Google)

 

A Google közben bebizonyítja, hogy övé a legzöldebb adatközpont, amelynek a szerverei csak 26 °C fokon működnek, ezzel is tartalékolva az energiákkal. Egy Gmail-szerver továbbá 50%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint bármelyik adatközpont, a cég takarékoskodását pedig szélerőművek segítik.

De hiába zöld a Gmail, amikor adatvédelem szempontjából jogosan kritizálják. A Gmail’s Privacy Policy oldal szerint ugyanis a Gmail minden e-mailt megőriz „egy ideig” még azután is, hogy törölték azokat vagy a Gmail-postafiók megszűnt, illetve hogy a Gmail személyes információkat is kiadhat – beleértve az e-mail tényleges szövegét – a levéltitokhoz való jogaikat sértve.

A Google jóhiszeműen feltételezheti, hogy ez a kiadás szükségszerű különböző okokból kifolyólag, az elég ködös „a köz jogainak, tulajdonának vagy biztonságának védelmében”-t beleértve. A szolgáltatási feltételek alapján a Google máig is fenntartja magának a jogot, hogy a felhasználók leveleit másoknak átadja, illetve nyilvánosságra hozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik