Tech

Válaszolt a hackerek egyik vezetője

Az Anonymous olasz szárnyának egyik vezéréről kiderült, hogy egykor nagyvállalatok informatikai biztonságáért felelt, de márciusban kétszer is betört a Vatikán rendszerébe.

Az illető öltönyben ment az interjúra és leginkább egy menedzserre hasonlított – írja az Il Venerdi, a La Repubblica napilap pénteki melléklete, amelynek sikerült megszólaltatnia az egész világon körözött hálózat egyik vezetőjét. A férfi – amennyiben hihetünk nyilatkozatának – a szervezet nemzetközi irányításában is részt vesz.

Az interjúalany életkorát és neten használt fedőnevét sem árulta el, elmondása szerint édesanyja és barátnője sem tudja, hogy ő az Anonymous tagja. Azt nem titkolta viszont, hogy a múltban több nagy olasz állami és magánvállalat biztonsági informatikusaként dolgozott. A hackerszervezethez azért csatlakozott, mert “az állam mindent eltitkol“.

Magáról annyit mondott, hogy saját számítógépét biztonságosnak tartja, de nem létezik bevehetetlen rendszer. Mobiltelefonja a lehető legegyszerűbb és nem saját nevére vette. Szabadidejében a Carmina Buranát és a Pink Floyd együttest hallgatja.

Az Anonymous olasz csoportja márciusban órákra befagyasztotta a Vatikán hivatalos honlapját és betört a Vatikáni Rádió rendszerébe is, ahonnan ellopta és nyilvánosságra hozta a rádió munkatársainak személyes információit. Ez volt az első alkalom, hogy hackereknek sikerült behatolni a világ egyik legbiztonságosabb rendszerének tartott vatikáni szerverekbe.

Az olasz hackerek az idén emellett bejutottak a Trenitalia olasz vasutak, az Enel energiaszolgáltató, az Equitalia adóhivatal informatikai rendszerébe is, de az interjúalany szerint “a legnagyobb fogás az olasz rendőrség hálózata volt“. Bejelentette, hogy a következő hetekben “újabb nagy célpont” támadására készülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik