Tech

Ötszáz film egyetlen másodpercben

AZ IBM új, sebességrekorder chipje egyetlen másodperc alatt ezermilliárd bitet képes megmozgatni.

Bár a Holey Optochip névre keresztelt fejlesztés egyelőre még csak egy prototípus, az IBM nem volt rest már most grandiózus példákkal bemutatni a képességeit. Adatátviteli sebessége ugyanis akkora, hogy ötszáz HD-minőségű film kényelmesen megmoccan, méghozzá másodpercenként; de megfeleltethető százezer olyan felhasználó sávszélességének is, akik az átlagosnak tekinthető 10Mbps tempóval neteznek.


5,8×5,2mm – a titok nyitját a lyukak jelentik (Fotó: IBM)

A nevéből talán már kiderülhetett, hogy egy optikai chipről van szó, tehát nem elektronokkal, hanem fotonokkal operál – ez a technológia teszi lehetővé az eddig nem látott sebességet. Persze nem ez az első ilyen fejlesztés, azonban az IBM gyártmánya már most nyolcszor gyorsabb a konkurenciánál, annak ellenére, hogy kereskedelmi forgalomban lévő alkatrészekből készült, vagyis lehetőség van a gazdaságos előállítására.

A kihívást tehát nem a konkrét elkészítés jelentette, hanem az, hogy minél több adót, vevőt (és ezek optikai kapcsolatait) lehessen egyetlen lapra pakolni, mivel az adatátvitel párhuzamosan zajlik – a Holey Optochip összesen 48 lyukából 24 optikai adó (gyakorlatilag lézer), 24 pedig optikai vevő vagy fotodióda.


Fotodiódák és transzmitterek (Fotó: IBM)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik