Tech

Ilyen lesz a világ 5 év múlva

Fold-a-kristalygombben-(1024x768).png (föld, kristálygömb, jós, )
Fold-a-kristalygombben-(1024x768).png (föld, kristálygömb, jós, )

Az IBM minden év végén megpróbál 5 olyan innovációt megjósolni, ami 5 évvel később meghatározza a világot.

Az IBM futurológusai 2016-tal kapcsolatban nemcsak új technológiák bevezetését, hanem meglévőek világszintű terjedését is látják a kristálygömbükben.

Véleményük szerint öt év múlva már nem lesznek jelszavak, mivel biometrikus érzékelők fogják a retinánk vagy a hangunk alapján eldönteni, hogy hozzáférést engednek-e az adott rendszerhez. Ami némileg redundánsnak tűnik, hiszen az IBM szerint fél évtized múlva a gondolatolvasó számítógépek lesznek divatban – elfelejthetjük az egeret, a kurzort agyunk erejével fogjuk mozgatni.

A mobil eszközök világszintű terjedésének köszönhetően eltűnik a digitális szakadék, amely egyelőre még jelen van a bolygón, ráadásul a rendszerek személyre szabása és a spam-szűrők tökéletesítése miatt megszűnik a levélszemét.

Személyes kedvencünk, hogy 5 év múlva az ember is megújuló energiaforrás lesz – amikor otthon felpattanunk a szobabiciklire, a megtermelt elektromos energiát házon belül fogjuk hasznosítani.

Az igazság kedvéért hozzá kell tenni, hogy az IBM jóslatai nem szoktak öt éven belül megvalósulni – 2011-re például gondolatolvasó mobilokat és digitális szinkrontolmácsokat jósoltak. Persze egy technológiai nagyvállalat inkább merjen nagyot álmodni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik