Tech

Túléltük a világvégét? Helyenként leállt a Facebook!

A néhány órás reggeli kimaradás elsősorban az európai országokat érintette.

downrightnow.com jelentése szerint a problémák valamikor hajnalban kezdődtek, a következő órákban pedig csak súlyosbodtak: a Facebook leállásáról a Twitteren számot adó tömegek szerint az Egyesült Királyságban évek óta nem látott hatékonyság várható a dolgozók és tanulók körében, mivel szerda reggel 8-ra úgy tűnik, hogy a közösségi oldal teljesen leállt.

S bár a problémákat a világ minden tájáról jelentik (igaz, elsősorban Európából és Ázsiából), a downforeveryoneorjustme.com szerint nincs itt semmi gond, az oldal továbbra is elérhető. A probléma tehát biztos, hogy nem volt globális.

A helyzeten (és kollektív nyugalmunkon) persze sokat segített volna, ha a közösségi oldalnak lenne ilyen esetekre hivatalos csatornája, a magunk részéről abban reménykedtünk, hogy a lélekmentő Facebook-böjtről vagy az Anonymous mégis megtartott akciójáról volt szó.

Itthon 7 óra körül kezdtek el egyre többen panaszkodni, a szerkesztőség tagjai pedig ezen cikk írása közben (negyed 9 felé) vesztették el a külvilággal a facebookos kapcsolatot. Nem kellett sokat várni, 9 órakor már azok kezdtek el bejelentkezni, akiknek ismételten elérhetővé vált az oldal, lassan minden visszatért a régi kerékvágásba.

A Facebooktól hivatalos reakció még nem érkezett, de valószínűleg az oldal betűzött web- és numerikus IP-címei közti átalakítást végző DNS-rendszerben lépett fel zavar. Korábban 2010. augusztus 31-én délután volt hasonló leállás, amely több országot érintett, akkor néhány hét kellett, hogy az oldal közölje, egy szoftverhiba vezetett az adatbázisok meghibásodásához, emiatt kellett leállítani az egész oldalt, hogy megállítsák az adatbázisok felé irányuló forgalmat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik