Tech

A Facebook az SMS-eink közt turkál?

A brit Sunday Times szerint a közösségi oldal "bevallottan" olvasgatja a szöveges üzeneteinket - a Facebook szerint a jelentés roppant félrevezető.

Sajnos az eredeti cikk megtekintéséért fizetni kell, de röviden összefoglalva arról van szó, hogy az androidos és iPhone-ra szánt alkalmazás egyéb beállítások mellett hozzáférést követel az okostelefonokon található szöveges üzenetekhez, ahhoz hogy használjuk az appet, engedélyt kell adnunk az SMS-ek írásához, módosításához és olvasásához.

Ezek a lehetőségek – így a Sunday Times – “hivatalosan” a Facebook egy új, még el nem készült funkciójához kellenek, amellyel a közösségi oldal tagjai még könnyebben tudnak majd kommunikálni, chatelni, de a lap (természetesen névtelen) forrásai szerint “valójában” adatokat gyűjtöttek, sőt, az alkalmazottak még böngésztek is a privát üzenetek között. A cikk – valószínűleg saját hitelességét alátámasztandó – végül felsorol néhány ismert adatvédelmi sértést a közelmúltból.

Nos, még mielőtt vasvillával támadnánk a képernyőnek, nézzek meg, mit reagált a közösségi oldal. A Business Insider megkeresésére a Facebook elsőként azt emelte ki, hogy senki nem olvassa a felhasználók üzeneteit – legalábbis tőlük.

Elismerték – de ezt nem is próbálták véka alá rejteni -, hogy az androidos alkalmazás írás-olvasási engedélyt ad magának az SMS-ekkel kapcsolatban, ennek pedig valóban az az oka, hogy egy új funkciót tesztelnek, ezt viszont titkosan és a felhasználók csak egy csoportjánál.

A közösségi oldal arra is felhívta a figyelmet, hogy az okostelefon különböző információforrásaihoz (SMS, telefonkönyv, böngészési szokások) más appek is hozzá szoktak férni, vagyis amellett, hogy a Sunday Times nagyon téved, arra próbáltak utalni, hogy nem az adatok bekérése, hanem azok kezelése a kiemelten fontos témakör, itt pedig nincs probléma.

Nekünk pedig egyre inkább az az érzésünk, hogy ez a “botrány” meg fog ismétlődni, mikor a Facebook végül nyilvánosságra hozza az SMS-sel összefüggő, egyelőre titkos funkcióját. De kíváncsiak vagyunk a ti véleményetekre is. Szerintetek mi történt? A Sunday Times rajtakapta a Facebookot, vagy csak a fizető felhasználói számát akarta növelni egy szenzációra duzzasztott semmiséggel?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik