Tech

Sci-fiből valóság – tesztelik a jövő fegyverét

Hét év fejlesztés eredménye a hadihajókra szánt elektromágneses railgun, de még mindig nincs kész.

Az amerikai haditengerészet oda van a railgun ötletéért – az elektromágneses szerkezet a lövedéket hiperszonikus sebességgel katapultálja -, 2020-tól ilyen fegyverekkel látná el a hajóit.

Jelenleg két vállalat verseng a haditengerészet kegyeiért, a BEA Systems, amely január 30-án mutatta be a prototípusát (ez látható a fenti videón is) és a General Atomics, amely áprilisban próbál bizonyítani – az utóbbi cég railgunjáról egyébként még tavaly áprilisban írtunk.

A végcél a pusztító erő mérete mellett a pontosság is, a haditengerészet 2017-re 100-200 kilométeres hatótávolságú modelleket látna szívesen – összehasonlításképp a manapság használatos ágyúknál már a 13 kilométeres hatótávolság is nagyon jónak számít.

A fejlesztőknek egyébként további két problémát kell leküzdeniük. Egyrészről egyetlen railgun működtetéséhez is olyan mennyiségű elektromosságra van szükség, ami jelenleg felemészti egy teljes hadihajó kibocsátását. Másrészről a lövedék olyan erővel távozik, hogy maga az ágyú nagyon hamar tönkre megy.

S bár a magunk részéről megértjük a haditengerészet lelkesedését, ezzel nincs mindenki így. Mivel az ötletbe eddig 240 millió dollárt öltek, ráadásul 2017-ig ez az összeg legalább a duplájára nő, nem csoda, hogy a Pentagon 2010-ben erősen gondolkodott az egész projekt leállításán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik