Tech

A videojáték nem számít mozgásnak

Még akkor sem, ha nem elég nyomkodni, hanem virtuálisan táncolni vagy teniszezni kell.

Bár szűk két éve összefogott az Amerikai Szívtársaság és a japán Nintendo az elhízás ellen, a Texas állambeli Houstonban működő Baylor Orvostudományi Egyetem munkatársainak kutatása szerint lehet, hogy az egész csak egy jó reklámfogás volt.

A tanulmány 78 gyermek bevonásával készült, a kutatók Wii-konzolokat osztottak szét a 9 és 12 év közötti résztvevőknek, akik mindannyian a korosztályra jellemző átlagos testsúlynál valamivel nehezebbek voltak. A gyerekek egyik fele aktív (sportos, táncos) játékok, a másik fele pedig inaktív (éneklős, ülést engedő) játékok közül választhatott.

A tanulmányt vezető Tom Baranowski és kollégái 13 héten keresztül kísérték figyelemmel a gyerekeket. Ez idő alatt négy héten át – az első, a hatodik, a hetedik és a tizenkettedik héten – a résztvevők övére erősített gyorsulásmérővel figyelték a tényleges fizikai aktivitásukat.


Úgy tűnik, mégsem éget annyi kalóriát.

Eddig az volt az általános vélekedés, hogy bár az aktív konzoljátékok nem helyettesíthetik a valódi testmozgást, legalább a semminél többek, azonban a kutatók most publikált eredményei szerint az aktívnak minősített csoport tagjai semmivel sem mozogtak többet, mint az inaktív játékokat használó gyerekek.

A műszerrel megfigyelt heteken az előbbi csoport tagjai naponta 25-28 percnyi, az utóbbi csoportba tarozók pedig 26-29 percnyi mérsékelt vagy erőteljes testmozgást végeztek. Az eredmények szerint a két csoport tagjai továbbá ugyanannyi könnyű fizikai teljesítményt és ülő tevékenységet végeztek a vizsgált hetekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik