Tech

Villámgyorsan álltak bosszút a hackerek

Az FBI a MegaUpload fájlmegosztóra, az Anonymous pedig válaszul az FBI-ra csapott le.

Az FBI csütörtök este elérhetetlenné tette az oldalt és internetes kalózkodás, illetve szervezett bűnözés miatt hét ember és két vállalat ellen javasolt vádemelést. Az egyik legismertebb nemzetközi hackercsoport, az Anonymous nem hagyta válasz nélkül a fáljmegosztó elleni intézkedéseket, csütörtökön megtámadta az FBI és az amerikai igazságügyi minisztérium honlapját, illetve több zeneipari óriáscég portálját is elérhetetlenné tette. A hackercsoport Twitter-oldala szerint ez volt az Anonymous eddigi legnagyobb akciója.

Nem csak az Anonymous döntött rekordot a válaszlépéssel. Az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye szerint ez a valaha volt legnagyobb szerzői jogi büntetőeljárás: az ügyészség szerint a MegaUpload több mint 500 millió dolláros kárt okozott különböző szerzői jogok tulajdonosainak, míg a weboldal tulajdonosai 175 millió dolláros haszonra tettek szert.

Bár a MegaUpload üzemeltetői elleni eljárás híre egy nappal a sokat vitatott SOPA törvénytervezet elleni globális tiltakozás után érkezett, a nyomozóiroda már két héttel ezelőtt elrendelte az intézkedéseket. A fájlcserélő portál két alapítóját, Kim Dotcomot – korábbi nevén Kim Schmitzet – és Mathias Ortmannt, valamint a vállalat két alkalmazottját amerikai kérésre Új-Zélandon tartóztatták le a hatóságok.

Az ügyészség álláspontja szerint a MegaUpload, illetve a vád alá helyezett másik vállalat, a Vestor olyan üzleti modellt alakított ki, amely támogatta az illegális tartalmak feltöltését, az ügyészség állítása szerint a MegaUpload ugyanis fizetett a felhasználóknak a lopott filmek, zenék és más szellemi termékek feltöltéséért, noha tisztában volt vele, hogy ez illegális. A vádiratban a cég vezetőinek egymás közt folytatott chat-beszélgetései is szerepelnek, az egyikben például azt írták: “Vicces cégünk van… Olyanok vagyunk, mint valami modern kalózok.

Az ügyet kezelő virginiai szövetségi bíróság további 18, a MegaUploadhoz kapcsolódó weblap lekapcsolását is elrendelte. Ha bűnösnek találják a MegaUpload vezetőit, akár 50 év börtön is kaphatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik