Tech

Betörés ellen elég lehet egy SMS?

Egy kenyai rendőrfőnök bizonyította, hogy a vicces képeken és videókon kívül is lehet haszna a közösségi hálónak.

Francis Kariuki – egy, a kenyai fővárostól mintegy 150 kilométerre található település rendjének őre – egyik éjjel arra ébredt, hogy csörög a telefonja és egy folyamatban lévő betörést jelentenek. A vonal bontása után azonnal felment a Twitterre és a közösség segítségét kérte: “Tolvajok Kelven nappalijában, segítsük ki.

Lanet Umoja lakosai hamar reagáltak, hiszen (a rendőrfőnök saját bevallása szerint) ezt az üzenetet ezrek kapták meg ingyenes SMS formájában – a betörőknek esélyük sem volt.

A kenyai városban nemhogy az internet, de a számítógép is ritkának számít, azonban minden háztartás rendelkezik valamilyen mobiltelefonnal. Kariuki a CNN-nek mesélte el, hogy a 28 ezres lélekszámú településen havonta kétszer van “városgyűlés”, ahol a résztvevőket minden egyes alkalommal megkéri, hogy iratkozzanak fel a tweetjeire.

Elmondása szerint amellett, hogy az üzenetek roppant gyorsan elérik a közösséget, jelentősen olcsóbb megoldást jelentenek például a szórólapokkal szemben. A “szolgáltatás” rettentően népszerű és a lakosok is hálásak érte, Kariuki szerint ezrekben mérhető követői száma. “Egy csomó ember megkapja az SMS-tweetjeimet, még a bűnözők és a rendőrség is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik