Tech

Hét év börtön egyetlen tweetért

Egy politikai aktivista egyetlen, viccnek szánt bejegyzése verte ki a dél-koreai hatóságoknál a biztosítékot.

Park Jeonggeun annak a Dél-Koreai Szocialista Pártnak a lelkes tagja, amely rendszeresen kritizálja az észak-koreai rezsimet, ezért számára nem is volt kérdés, hogy az északi szomszéd hivatalos hírfolyamából átveszi a “Sokáig éljen Kim Dzsong Il” tartalmú bejegyzést.

Azonban – hogy az Amnesty International szavaival éljünk – Dél-Koreai nem érti a szarkazmust.

Éppen ezért a fiatal aktivista már január 11-e óta fogdában van és a BBC jelentése szerint akár hét év börtönre ítélhetik a Nemzetbiztonsági törvény rendelkezései alapján – ez ugyanis szigorúan rendeli büntetni az olyan cselekedeteket, melyek “az ellenség javára válhatnak“. Kétségtelen, hogy a decemberben elhunyt Kedves Vezért éltető tweet átvétele abszolút ebbe a kategóriába tartozik.

Park egyébként saját bevallása szerint eme súlyos bűncselekményen kívül nem egyszer arra is vetemedett, hogy hivatalos észak-koreai propagandát töltsön fel a netre – igaz, némi photoshoppolás után.

Sam Zarifi, az Amnesty International helyi igazgatója felháborodásának adott hangot: “A nemzetközi jogot sérti, hogy a vélemény békés kinyilvánítása miatt bárkit börtönbe zárjanak, azonban a Park Jeonggeun elleni vádak egyszerűen nevetségesek.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a dél-koreai hatóságok értik a viccet, csak nem szeretik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik