Tech

Az Apple-nél van rosszabb

A Fair Labor Association amerikai munkaügyi szervezet előzetes megállapításai szerint javultak az Apple beszállítóinak dolgozó kínaiak munkakörülményei.

A számos informatikai óriásnak beszállító Foxconn gyáraiban az utóbbi évek során rendszeresek voltak az öngyilkosságok. Miután a termékek vásárlói irányából érezhetően elkezdett nőni a nyugati normáknak megfelelő munkakörülmények iránti igény, az Apple elsők között hozta nyilvánosságra beszállítói listáját és az általa is érzékelt jogsértéseket. Ez azonban csak az első lépés volt, a Foxconn sencseni és csengtui gyáraiba meghívta a Tisztességes Munka Szövetséget is.

A China Daily Auret van Heerdent, a szövetség elnökét idézi, aki a gyárak meglátogatása után úgy fogalmazott: bár az átfogó vizsgálati eredményeket csak március elején hozzák nyilvánosságra, meglepődve tapasztalta, hogy a gyárak nagyon modernek, a munkakörülmények az átlagosnál jobbak. Van Heerden ugyanakkor problémákat is említett, és “jelentőségteljes bejelentéseket” is ígért a közeljövőben.

Ezzel párhuzamosan a Foxconn – 2010 óta harmadszor – megemelte munkásai fizetését, most épp (beosztástól függően) 16-25 százalékkal.

Az FLA a Foxconnon kívül a Quanta Computer és a Pegatron sanghaji, a Wintek szucsoui gyártóegységében, és más beszállítóknál is vizsgálódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik